Navigacija
Viber X logo

Počinje manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića"

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Koncertom studenata Aakademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, koji je zakazan za 10. april 2019. godine u 20.00 časova u KC Banski dvor, biće otvorena manifestacija ''Dani Vlade S. Miloševića''.

Poručeno je sa konferencije sa medije koja je 8. aprila 2019. godine, održana u prostorijama Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, a povodom ''Dana Vlade S. Miloševića'' koji se ove godine održavaju po dvadeseti put.

Prof. dr Sanda Dodik, dekan Akademije umjetnosti UNIBL, kaže da se na ovogodišnjnoj manifestaciji očekuje oko 100 učesnika iz regiona i Evrope.

Kako je navela dekan Dodik, fokus ovogodišnje manifestacije je na promociji potencijala studenata Akademije umjetnosti.

"Planirali smo da manifestaciju otvorimo i zatvorimo koncertom najboljih studenata instrumentalnih smjerova, a dva najbolja studenta će na otvaranju dobiti nagrade", rekla je dekan i napomenula da će,  osim koncerata, u okviru manifestacije biti otvorena i izložba "Osmo svjetsko bijenale studentskog plakata", te održana projekcija studentskih filmova, kao i Koncert horske muzike, pod dirigentskom palicom prof. Nemanje Savića.

"Veoma značajan segment predstavlja i naučni skup na kojem će biti predstavljeno oko 80 radova stručnjaka iz cijele Evrope, a koji će doprinijeti da se muzikologija sagleda i sa naučne strane", rekla je između ostalog Dodikova i navela da je ovogodišnja manifestacija sastavni dio programa ''Proljeća u Banjoj Luci''.

Prof. mr Saša Pavlović, ističe značaj ove manifestacije koja doprinosi rasvjetljavanju života i rada akademika, kompozitora i etnomuzikologa Vlade S. Miloševića.

"U okviru naših mogućnosti radimo na prekucavanju njegovih nota i stavljanju njegovih partitura u funkciju, te će ove godine na manifestaciji biti prikazan i njegov rad o kojem javnost malo zna, a to je opus od 10 kompozicija duhovne muzike", rekao je Pavlović.

David Mastikosa, ma, asistent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, kaže da je ova manifestacija prilika da neki studenti po prvi put čuju svoje kompozicije na koncertima posvećenim njihovom radu.

"Ostvarili smo saradnju i sa SP Dramske umjetnosti na našoj Akademiji, te će nam na gosti na koncertima biti glumci, ali i književnici Udruženja književnika Republike Srpske", rekao je Mastikosa.

O programu same manifestacije govorila je prof. dr Dragica Panić Kašanski, rukovodilac SP Etnomuzkologija i predsjednik Muzikološkog društva RS.

Medijima se obratila i Jelena Maksimović, portparol kompanije m:tel, koja je istakla da ova kompanija i u narednom pereiodu nastvlja podržavati aktivnosti Akademije umjetnosti.

Bogat program

Učesnici današnje konferencije, najavili su između ostalog bogat program koji traje do 18. aprila kada se i završavaju  ''Dani Vlade S. Miloševića''.

Ljubitelji umjetnosti i šira javnost, pozvani su od strane oganizatora da posjete sadržaje "Dana Vlade S. Miloševića" koji su besplatni, a koji će biti održani u prostoru KC Banski dvor,  Dječijeg pozorišta Republike Srpske i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Takođe, organizatori su zahvalili institucijama koje dugi niz godina prepoznaju značaj i podržavaju manifestaciju (Grad Banja Luka, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, kompanija m:tel i drugi).

Program pogledajte ovdje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8754/IMG_3465.jpg