Навигација
ViberX logo

Почиње манифестација "Дани Владе С. Милошевића"

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Концертом студената Аакадемије умјетности Универзитета у Бањој Луци, који је заказан за 10. април 2019. године у 20.00 часова у КЦ Бански двор, биће отворена манифестација ''Дани Владе С. Милошевића''.

Поручено је са конференције са медије која је 8. априла 2019. године, одржана у просторијама Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, а поводом ''Дана Владе С. Милошевића'' који се ове године одржавају по двадесети пут.

Проф. др Санда Додик, декан Академије умјетности УНИБЛ, каже да се на овогодишњној манифестацији очекује око 100 учесника из региона и Европе.

Како је навела декан Додик, фокус овогодишње манифестације је на промоцији потенцијала студената Академије умјетности.

"Планирали смо да манифестацију отворимо и затворимо концертом најбољих студената инструменталних смјерова, а два најбоља студента ће на отварању добити награде", рекла је декан и напоменула да ће,  осим концерата, у оквиру манифестације бити отворена и изложба "Осмо свјетско бијенале студентског плаката", те одржана пројекција студентских филмова, као и Концерт хорске музике, под диригентском палицом проф. Немање Савића.

"Веома значајан сегмент представља и научни скуп на којем ће бити представљено око 80 радова стручњака из цијеле Европе, а који ће допринијети да се музикологија сагледа и са научне стране", рекла је између осталог Додикова и навела да је овогодишња манифестација саставни дио програма ''Прољећа у Бањој Луци''.

Проф. мр Саша Павловић, истиче значај ове манифестације која доприноси расвјетљавању живота и рада академика, композитора и етномузиколога Владе С. Милошевића.

"У оквиру наших могућности радимо на прекуцавању његових нота и стављању његових партитура у функцију, те ће ове године на манифестацији бити приказан и његов рад о којем јавност мало зна, а то је опус од 10 композиција духовне музике", рекао је Павловић.

Давид Мастикоса, ма, асистент на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, каже да је ова манифестација прилика да неки студенти по први пут чују своје композиције на концертима посвећеним њиховом раду.

"Остварили смо сарадњу и са СП Драмске умјетности на нашој Академији, те ће нам на гости на концертима бити глумци, али и књижевници Удружења књижевника Републике Српске", рекао је Мастикоса.

О програму саме манифестације говорила је проф. др Драгица Панић Кашански, руководилац СП Етномузкологија и предсједник Музиколошког друштва РС.

Медијима се обратила и Јелена Максимовић, портпарол компаније м:тел, која је истакла да ова компанија и у наредном переиоду наствља подржавати активности Академије умјетности.

Богат програм

Учесници данашње конференције, најавили су између осталог богат програм који траје до 18. априла када се и завршавају  ''Дани Владе С. Милошевића''.

Љубитељи умјетности и шира јавност, позвани су од стране оганизатора да посјете садржаје "Дана Владе С. Милошевића" који су бесплатни, а који ће бити одржани у простору КЦ Бански двор,  Дјечијег позоришта Републике Српске и Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Такође, организатори су захвалили институцијама које дуги низ година препознају значај и подржавају манифестацију (Град Бања Лука, Министарство просвјете и културе РС, компанија м:тел и други).

Програм погледајте овдје.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8754/IMG_3465.jpg