Navigacija
Viber X logo

Nagrada za mlade naučnike Dunavske regije i Ljetnja škola o regionalnoj saradnji

Opšte

Dunavska rektorska konferencija (DRC) i Institut za Dunavski region i Centralnu Evropu (IDM) objavili su dva poziva za mlade studente i istraživače u početnoj fazi istraživanja.

Prvi je poziv za nominacije za ,,Nagradu za mlade naučnike Dunavske regije 2024ˮ a koji je objavljen je u saradnji sa austrijskim Federalnim ministarstvom za obrazovanje, nauku i istraživanje (BMBWF).

Cilj nagrade je da istakne naučni rad i talenat mladih istraživača, kao i da poveća vidljivost naučne zajednice u Dunavskom regionu. Nagrađeni mladi naučnici će dobiti iznos od 1350 evra.

Kandidate mogu da predlože samo njihove organizacije (univerziteti, akademije nauka, istraživačke organizacije i sl.).

Broj nominacija od strane jedne institucije je ograničen sa pet nominacija, s tim da nominovani kandidati moraju biti sa različitih fakulteta i odsjeka.

Rok za podnošenje nominacija je 3. maj 2024. godine.

Više detalja o pozivu i formular za nominaciju su dostupni na sljedećem linku.

Ljetnja škola 19. Dunavske rektorske konferencije

Objavljen je i poziv za prijave na Ljetnju školu o regionalnoj saradnji 19. Dunavske rektorske konferencije pod nazivom ,,Propuštanje trenutka? Zapadni Balkan i složenost savremenog svijeta“.  

Intenzivni i jednosedmični program se održava u Sarajevu, od 16. do 22. jula 2024. godine.

Prijaviti se mogu studenti sva tri ciklusa studija  i naučnici koji se bave pitanjima Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope. Učesnici će imati priliku da podijele svoja istraživanja i objave ih u naučnom časopisu „Der Donarum“. Sve troškove učešća snose organizatori. Rok za prijavu je 31. maj 2024. godine.

Detalje i formu za prijavu možete pronaći na linku.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14262/Danubius-Young-Scientist-Award-2024-Call.jpg