Navigacija
Viber X logo

Sedam godina FBN-a

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom sedam godina uspješnog rada i razvoja Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci (FBN UNIBL), 8. marta 2024. godine održana je prigodna svečanost na kojoj su promovisani diplomirani studenti prvog i drugog ciklusa studija koji su u proteklih godinu dana uspješno okončali studije na ovom fakultetu.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin kaže da je FBN u proteklih sedam godina izrastao u jednu od najznačajnijih članica našeg univerziteta.

,,Fakultet svake godine upisuje značajan broj studenata i već u prvom upisnom roku popunjena su sva mjesta predviđena za upisˮ, naveo je rektor Gajanin.

Kada je riječ o uslovima rada i studiranja, on je naveo da se konstantno radi na unapređenju i stvaranju optimalnih uslova studiranja na ovom i na drugim fakultetima Univerziteta.

Rektor Gajanin pohvalio je to što Fakultet bezbjednosnih nauka uspješno ostvaruje međunarodnu saradnju, uz učešće u međunarodnim projektima i razmjenu studenata, nastavnika i drugog osoblja.

„Ovaj fakultet raste i u kadrovskom smislu jer insistiramo da i na njemu u akademsku zajednicu budu primani najbolji studenti. Ta praksa biće nastavljena i ona je garancija uspješnog razvoja ovog fakulteta i Univerziteta u cjeliniˮ, rekao je Gajanin.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske doc. dr Željko Budimir rekao je da je za upis na FBN tradicionalno vlada veliko interesovanje,  te da se na ovom fakultetu konstantno radi na razvoju i jačanju međunarodne i naučne saradnje.

On je izrazio zadovoljstvo što je kadar u nastavi upravo sa ovog fakulteta, i to oni koji dolaze iz redova najboljih studenata, što je i dobra politika i praksa Univerziteta u Banjoj Luci i Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka prof. dr Predrag Ćeranić rekao je da je sedam godina i kratak i dug period.

,,Kratak da bismo realizovali sve što smo zamislili, a mnogo želja i planova imamo. A opet dug period kada počnemo nabrajati sve što je fakultet uspio da uradi od svog osnivanjaˮ,  istakao je Ćeranić i dodao da je u pripremi i elaborat trećeg studijskog programa, koji se namjerava završiti do kraja ove godine.

„Tako bi nastavni proces bio zaokružen sa sva tri studijska programaˮ, rekao je dekan Ćeranić i istakao da na sedmu godišnjicu fakulteta imaju čast da promovišu 47 diplomaca prvog i šest diplomaca drugog ciklusa studija. Dekan je rekao da o uspješnom radu ove visokoškolske ustanove i članice Univerziteta govori i podatak da nemaju nijednog diplomca na evidencijama Zavoda za zapošljavanje.

„Naši diplomci uglavnom se zapošljavaju u MUP-u Republike Srpske, ali i u drugim policijskim agencijama u BiH. Naša diploma je tražena i u organima uprave. Ponosimo se našim studentima, a naš zadatak kao nastavnika jeste da ih podstaknemo da se razvijaju u nauci, stiču što šire obrazovanje i budu primjer građanimaˮ, rekao je Ćeranić.

Fakultet bezbjednosnih nauka je najmlađa članica Univerziteta u Banjoj Luci, nastao je transformacijom Visoke škole unutrašnjih poslova koja je djelovala u okviru MUP-a Republike Srpske u dio UNIBL. Nastava na prvom ciklusu studija na Fakultetu izvodi se na Studijskom programu bezbjednost i kriminalistika, dok se na drugom ciklusu izvodi na studijskim programima upravljanje bezbjednosnim rizicima prirodnih katastrofa i bezbjednost i kriminalistika.

Svečanosti na kojoj su uručene i zahvalnice pojedincima i institucijama koji su doprinijeli razvoju FBN UNIBL prisustvovali su prorektori Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milica Balaban, prof. dr Dalibor Kesić i prof. dr Kristina Pantelić Babić, te savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika doc. dr Nina Sajić, direktorka Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske prof. dr Biljana Vojvodić, te dekani i prodekani članica Univerziteta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_8.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_9.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_10.jpg