Navigacija
Viber X logo

Prijem povodom Dana Republike i Svetog Save

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prijem na Univerzitetu u Banjoj Luci povodom Dana Republike Srpske i Svetog Save održan je 26. januara 2024. godine na Fakultetu političkih nauka.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin istakao je značaj obilježavanja Dana Republike i Svetog Save na Univerzitetu, jer su članovi akademske zajednice učestvovali u stvaranju i razvoju Srpske.

,,Kao što znate, Univerzitet u Banjoj Luci ima bogatu istoriju, ali, naravno, tokom  svog postojanja bio je suočen i sa različitim izazovima koje je uspijevao da prevaziđe i da se kontinuirano razvija i unapređuje. O tome, između ostalog, svjedoči i činjenica da danas u okviru Univerziteta egzistira i funkcioniše tri puta više fakulteta nego što ih je bilo u momentu njegovog osnivanja. A upravo je veliki dio naših današnjih fakulteta nastao u godinama kada je stvarana i naša Republikaˮ, poručio je rektor na događaju čiji je organizator Univerzitet i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje.

Kako je naveo, zahvaljujući trudu i zalaganju Republike, na raspolaganje i upravljanje smo dobili Univerzitetski grad, gdje smo na mjestu postojeće infrastrukture gradili i gradimo nove objekte.

,,Tako smo prošle godine otvorili objekat Šumarskog i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, a ove godine otvaramo objekat Studentskog multimedijalnog centra, a siguran sam da uskoro kreće i izgradnja Naučno-tehnološkog parka, prvog u Republici Srpskoj, a koji će biti smješten upravo u Univerzitetskom graduˮ, istakao je rektor i zahvalio rukovodstvu Republike Srpske na podršci u ovim aktivnostima.

Po riječima rektora Gajanina, djelo Svetog Save jedna je duhovna čitanka, otvorena knjiga koja prenosi mir i ljubav, smirenost, darežljivost, čovjekoljublje, trpeljivost, odanost vjeri i molitvi koja nas čini cjelovitim ličnostima.

,,Mi koji radimo na univerzitetima, zajedno sa nastavnicima i učiteljima u osnovnim i srednjim školama, imamo veliki zadatak i odgovornost da od svojih studenata, odnosno učenika stvorimo generacije koje će moći da odgovore na sve izazove u budućnosti. Kada čujemo da je naš đak ostvario sjajne rezultate u svom poslu, znamo da smo uradili dobar posao – izveli na pravi put sjajnog stručnjaka i dobrog čovjeka kojem smo, pored onog naučnog dijela, ugradili i ljudske vrlineˮ, poruka je rektora.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske Jelena Starčević navodi da je Sveti Sava još prije osam vijekova pokazao put kojim srpski narod treba da ide, a to je put prosvijećenosti, školstva, obrazovanja i međusobne ljubavi.

Ona je poručila da Srbi treba da poštuju i slijede taj put.

„To je neophodno ne samo zbog naših predaka i onoga što je Sveti Sava ostavio u amanet nego i zbog budućih generacijaˮ, rekla je Jelena Starčević i istakla da Univerzitet u Banjoj Luci  ima značajnu ulogu u obrazovnom razvoju budućih generacija, jer predstavlja okosnicu razvoja.

„Zato je važno da pažljivo kreiramo obrazovne politike, da strategijski pristupamo kreiranju srpskog obrazovnog prostora i da svaku mjeru koju provodimo pažljivo procijenimoˮ, rekla je Starčevićeva.

Viši asistent na Filozofskom fakultetu Dejan Došlić, MA, koji je na prijemu održao besjedu „Riznica Svetog Saveˮ, istakao je da je Sveti Sava centralna figura srpske istorije, kulture, književnosti, ali i umjetnosti i zadužbinarstva.

,,Sveti Sava je bio aktivan na svim životnim poljima, što izaziva posebno poštovanje, ali je i primjer na koji treba da se ugledamo. Njegove pouke su aktuelne i danas, samo treba da ih razumijemo, otključamo i predamo budućim generacijamaˮ, rekao je.

Prijemu su prisustvovali i prorektori Univerziteta prof. dr Milica Balaban, prof. dr Dalibor Kesić, prof. dr Kristina Pantelić Babić i prof. dr Aleksandar Ostojić, finansijski direktor Duško Lazić, generalni sekretar me Đorđe Markez, predsjednica  Upravnog odbora Univerziteta prof. dr Biljana Antunović i članovi odbora. Prisutan je bio i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik prof. dr Rajko Kuzmanović sa akademicima, ambasador BiH u Srbiji doc. dr Aleksandar Vranješ, savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić, te dekani, prodekani, sekretari i šefovi studijskih programa, kao i studenti našeg univerziteta.

Foto: D. Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13976/4W7A5431.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13976/4W7A5341.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13976/4W7A5424.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13976/4W7A5376.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13976/4W7A5349.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13976/7A5402.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13976/7A5443.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13976/7A5444.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13976/4W7A5481.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13976/7A5446.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13976/4W7A5351.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13976/7A5449.jpg