Navigacija
Viber X logo

Održana radionica "Mjesto i uloga privrede u Strategiji pametne specijalizacije Republike Srpske"

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Radionica "Mjesto i uloga privrede u Strategiji pametne specijalizacije Republike Srpske" održana je 22. novembra 2023. godine u Razvojnoj agenciji Grada Prijedora (PREDA).

Radionica koja me dio aktivnosti WBC-RRI.NET projekta, okupila je preko 20 učesnika. Radionicu su organizovali Univerzitet u Banjoj Luci i RTD Helt Klaster, uz podršku Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Cilj radionice je informisanje privrednih subjekata o projektnim aktivnostima i procesu donošenja Strategije pametne specijalizacije Republike Srpske.

U uvodnom dijelu, predstavnik Klastera, Dalibor Drljača, prezentovao  je glavne aktivnosti projekta, naglašavajući značaj uključivanja principa odgovornih istraživanja i inovacija u proces izrade Strategije.

Nikola Dragović, savjetnik ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, predstavio je faze izrade Strategije pametne specijalizacije i značaj aktivnog učešća privrednih subjekata u fazi preduzetničkog otkrivanja, koja obuhvata dijalog sa privrednim preduzetnicima, uzimajući u obzir regionalne i sektorske karakterisitike privrednog razvoja Republike Srpske.

Učesnici su, nakon prezentacije, aktivno učestvovali u diskusiji naglašavajući potrebu intenziviranja saradnje akademske zajednice i industrije, te izrazili spremnost za učešće u narednim koracima izrade Strategije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13810/20231122_100113.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13810/20231122_095940.jpg