Navigacija
Viber X logo

Održan simpozijum o izazovima i prijetnjama u sajber zaštiti

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Međunarodni simpozijum ,,Izazovi i prijetnje u sajber zaštitiˮ održan je 17. maja 2023. godine u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS).

Riječ je o simpozijumu čiji su organizatori Univerzitet u Banjoj Luci i Prirodno-matematički fakultet, u saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti Republike Srpske, a na kojem je plenarno predavanje održao prof. dr Kim Kvang Rejmond Ču, nakon čega su uslijedile diskusije i izlaganje ostalih učesnika.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. Radoslav Gajanin rekao je da ovo samo jedan od simpozijuma u organizaciji našeg univerziteta, te naveo da je sajber zaštita važno pitanje o kojem će danas, i u narednih nekoliko dana, govoriti svjetski priznati stručnjaci.

,,U posljednjih nekoliko mjeseci organizujemo multidisciplinarne seminare. Ovo je simpozijum posvećen sajber zaštiti. Siguran sam da će našim nastavnicima i profesorima pomoći i da će imati značajne koristiˮ, istakao je rektor Gajanin.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske doc. dr Željko Budimir izjavio je da je sajber zaštita važno pitanje koje nosi brojne izazove, posebno u vrijeme turbulencija na geopolitičkoj sceni.

,,Ovakve konferencije su važne i u akademskom smislu, da čujemo eksperte iz ove oblasti. Važno je napomenuti da se Republika Srpska nalazi u procesu digitalne transformacije, a pitanje bezbjednosti postaje ključnoˮ, naveo je Budimir.

Profesor Kim Kvang Rejmond Ču naglašava da zaštita zavisi i od dostupnosti tehnologije, društvenog aspekta i ponašanja pojedinca, te dodao da je potrebno mnogo istraživanja da bi se na najbolji mogući način pristupilo rješavanju problema sajber bezbjednosti.

,,Svi imamo pametne uređaje, telefone i satove koji sadrže određene podatke o nama i treba da se zamislimo šta bi se desilo kada bi ti podaci došli do drugih osoba. Neko može da zna gdje ste se kretali, sa kim ste razgovarali. Potpuna zaštita ne postoji. Možemo samo usvojiti određene navike i preporukeˮ, kaže prof. Ču.

Jedan od predavača na simpozijumu, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci dr Dragan Korać, naglasio je značaj zaštite na internetu, posebno kada je riječ o korišćenju mobilnih uređaja, jer je on prevazišao svoju osnovnu svrhu.

,,Kao džepni računar nosi sa sobom izazove i prijetnje. Ne možemo se zaštititi u potpunosti ali postoje preporuke sa kojima možemo da se nosimo i budemo sigurni i zaštićeniˮ, rekao je Korać.

Simpozijumu je prisustvovao i predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović, prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milica Balaban, dekani i prodekani članica UNIBL, članovi Akademije nauka i umjetnosti, te predstavnici kompanija i institucija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13331/3487.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13331/3369.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13331/rektor.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13331/3380.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13331/3448.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13331/3474.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13331/3475.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13331/3489.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13331/3535.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13331/3571.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13331/3600.jpg