Navigacija
Viber X logo

Obilježeno pet godina rada  Specijalističkog centra ,,Dentalna klinikaˮ

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Pet godina uspješnog rada Specijalističkog centra „Dentalna klinikaˮ obilježeno je 17. maja 2023. godine.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da „Dentalna klinikaˮ napreduje iz godine u godinu kada je riječ o vrhunskoj opremi i kadru.

,,Naš strateški cilj je i bio da Univerzitet, odnosno njegove članice, izađu na tržište i u tome je najveći iskorak napravio Medicinski fakultet organizacionom jedinicom 'Dentalna klinika', koja danas pruža vrhunske uslugeˮ, rekao rektor i naglasio da je u ovoj klinici studentima obezbijeđen adekvatan prostor gdje će sticati praktične vještine, a specijalizantima iz različitih stomatoloških grana prostor gdje će steći praktična znanja.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske doc. dr Željko Budimir kaže da ,,Dentalna klinikaˮ posjeduje vrhunsku opremu i očekuje se da ova institucija postane baza za specijalizante u regionu.

On je naglasio da je sve što se može vidjeti u ,,Dentalnoj kliniciˮ na korist građana Republike Srpske, ali i Univerziteta u Banjoj Luci i nauke, te da je tu moguće uraditi tako komplikovane zahvate kakvi nisu mogući u vodećim privatnim klinikama iz oblasti dentalne medicine.

,,To je spoj nauke i struke koji daje rezultat koji odgovara potrebama tržišta, ali i našeg zdravstvenog sistema. Tržište ima potrebu za profitom, a ovdje odgovarate direktno sistemu. Zdravstvena bezbjednost jedan je od važnih aspekata bezbjednosti i Vlada Srpske se trudi da prati te trendove u regionu i svijetuˮ, naglasio je Budimir.

Inače ,,Dentalna klinikaˮ, pored toga sto je naučna baza, pruža zdravstvenu zaštitu iz oblasti dentalne medicine na primarnom i sekundarnom nivou. Danas imaju potpisan ugovor o pružanju zdravstvene zaštite sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i sa još 22 zdravstvene ustanove.

Kako je istakao dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Ranko Škrbić, za pet godina na ovoj klinici obavljeno je više od 82.000 pregleda, izrađeno skoro šest hiljada mobilnih ortopedskih pomagala, odnosno aparatića za usmjeravanje rasta zuba i 387 fiksnih aparata.

Dekan je  naglasio da ,,Dentalna klinikaˮ raspolaže sa 31 stomatološkom stolicom, te da je tu zaposlen 71 radnik. Po riječima dekana, do sada je ovdje svoje specijalizacije uspješno okončalo 109 ljekara.

Događaju povodom pet godina rada ,,Dentalne klinikeˮ prisustvovali su prorektor za materijalne i ljudske resurse i generalni sekretar Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Dalibor Kesić i mr Đorđe Markez, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić, direktorka Doma zdravlja Banja Luka dr Nevena Todorović, te dekani i prodekani članica Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13332/3437.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13332/3442.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13332/3443.jpg