Navigacija

R1MIP - Mineralogija sa petrologijom

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Rudarstvo
Naziv Mineralogija sa petrologijom
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
R1MIP obavezan 3 3P + 2V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznavanje studenata sa mineralima i stijenama koje izgrađuju Zemljinu koru i njihova determinacija na osnovu fizičko – mehaničkih svojstava, kao i upoznavanje sa njihovim ekonomskim značajem, sredinama stvaranja i rasprostranjenošću. Makroskopsko prepoznavanje minerala (posebno rudnih) i najrasprostranjenijih vrsta stena, posebno na teritoriji naše zemlje.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Student je osposobljen za praktičan rad na terenu (geološko kartiranje i istraživanje mineralnih sirovina) kao i rad u laboratorijama gde je potrebno izvršiti makroskopsku determinaciju najzastupljenijih rudnih minerala iz grupe nesilikata, petrogenih minerala iz grupe silikata kao i odrediti genetski tip i vrstu stene. Stečena znanja su takođe primenljiva u različitim granama industrije, građevinarstvu, hemijskoj industriji i dr. Kod studenta se razvija sposobnost za dalju nadgradnju znanja, zatim sposobnost analize i sinteze kao i sposobnost prijema i analiziranja informacija.
Sadržaj predmeta
Definisanje pojmova mineral i stena. Način pojavljivanja minerala u prirodi. Geneza minerala. Fizičke, mehaničke i fiziološke osobine minerala. Klasifikacija minerala: samorodni elementi, sulfidi, oksidi, hidroksidi, karbonati, sulfati, haloidi, fosfati i borati. Sistematika petrogenih minerala. Strukturne grupe silikatnih minerala. Najvažniji prijedstavnici iz grupe tektosilikata, inosilikata, filosilikata, ciklosilikata, sorosilikata i nezosilikata. Podjela stijena prema načinu postanka. Prirodni procesi raspadanja. Podjela magmatskih stijena prema hemijskom sastavu, načinu postanka i obojenju. Način pojavljivanja i sklop (struktura i tekstura) stijena. Klasifikacija magmatskih stijena prema sadržaju SiO2. Kisele, intermedijarne, bazične i ultrabazične stijene - nomenklatura, mineralni sastav, rasprostranjenost i primjena u građevinarstvu i industriji. Postanak sedimentnih stijena. Klasifikacija sedimentnih stijena prema genezi i prikaz važnijih sedimentnih stijena. Mineralni sastav sedimentnih stijena, tekstura i struktura. Klastične sedimentne stijene. Hemijske i organogene sedimentne stijene. Karbonatne stijene. Evaporati. Silicijske sedimentne stijene. Rezudalni sedimenti. Postanak metamorfnih stijena – tipični metemorfogeni minerali, struktura i tekstura stijena, podjela i prikaz važnijih metamorfnih stijena. Kristalaste metamorfne stijene, višeg i nižeg kristaliniteta, masivne metamorfne stijene, njihova podjela, hemijski sastav i prepoznavnje stijena.
Metode izvođenja nastave
Teorijska nastava: predavanja uz Power Point prezentacije svake nastavne jedinice. Praktična nastava: interaktivna uz neposredno vežbanje sa uzorcima minerala i stena iz postojeće sistematizovane fakultetske zbirke. Po mogućnosti posjeta jednom terenu sa otvorenim geološkim profilom (može i aktivni kamenolom).
Literatura
  1. Kristina Šarić, Vladica Cvetković, 2021. Makroskopsko prepoznavanje stena - praktikum, Univerzitet u Beogradu – Rudarsko-geološki fakultet, Beograd, 157 str.
  2. Suzana Erić i Danilo Babič, 2014: Praktikum iz mineralogije, Univerzitet u Beogradu - Rudarsko-geološki fakultet, Beograd
  3. Milić Mira, 2008: Osnovi mineralogije i petrografije, drugo dopunjeno izdanje, Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Banja Luka, Str. 220.
  4. Velimir Jovanović, Danica Srećković-Batoćanin, 2006. Osnovi geologije. Zavod za udžbenike, Beograd, 162 str.
  5. Đorđević, V. i dr. 1991: Osnovi petrologije, Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, str. 215.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Dva kolokvijuma i usmeno polaganje ispita.
Posebna naznaka
Studenti su obavezni da prisustvuju nastavi i da rade sve provjere znanja (dva testa). Testovi se mogu ponoviti jednom, u vannastavnom vremenu. Student koji neopravdano izostane sa nastave više od 20 %, za sticanje prava polaganja ispita mora obnoviti slušanje predmeta.