Navigacija

SPMG-URKD - Specijalni problemi menadžmenta u građevinarstvu

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Građevinarstvo
Naziv Specijalni problemi menadžmenta u građevinarstvu
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
SPMG-URKD obavezan 1 2P + 1V 4.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
    Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Nema Nema
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Studenti treba da se upoznaju sa posebnim poglavljima menadžmenta u građevinarstvu u cilju sticanja znanja o savremenim metodama upravljanja u građevinskim preduzećima.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Osposobljenost studenata za primjenu stručnih znanja u planiranju, organizovanju, vođenju i kontroli različitih poslova, poduhvata i organizacionih sistema u građevinarstvu. Osposobljavanje za upravljanje u građevinskim preduzećima. Ovladavanje savremenim metodama i tehnikama koji se koriste u menadžmentu i sticanje praktičnog iskustva neophodnog za obavljanje menadžerskih poslova.
    Sadržaj predmeta
    Karakteristike savremene građevinske firme. Organizacija i menadžment svremene građevinske firme. Menadžment funkcije. Menadžment ljudskih resursa, Strateški menadžment ljudskih resursa ,Trening i razvoj , Organizaciono ponašanje , Poslovna etika, Timski rad. Menadžment javnog sektora, Restruktuiranje javnog sektora , Međunarodni standardi u javnom sektoru, Organizaciono ponašanje, Promene u organizacionoj strukturi i savremene informacione tehnologije, Liderstvo i organizacione promene, Organizacija i funkcionisanje javne uprave, Odnosi s javnošću-strategije i taktike. Marketing menadžment građevinskih preduzeća. Savremene menadžerske metode i tehnike. Finansijski menadžment, Menadžersko računovodstvo, Finansijsko računovodstvo. Menadžment kvalitetom-TQM. Reinženjering u građevinarstvu. Primena benčmarkinga. Građevinski radovi u inostranstvu.Strategija i tehika ugovaranja.
    Metode izvođenja nastave
    Klasičan način (predavanja i vježbe) uz korišćenje tabela i računara, rešavanje kratkih studija slučaja i implementacija praktičnih problema na vežbama u računarskom centru, samostalna izrada godišnjeg zadatka i konsultacije.
    Literatura
    1. 1. Ćirović, G.: "Reinženjering poslovnih procesa u građevinarstvu", Monografija, Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Viša građevinsko-geodetska škola u Beogradu, Beograd, 1999.
    2. 2. Novaković, V., Menadžment savremene građevinske firme, Beograd 1999.
    3. 3. Ivković,B., Popović.Ž, Upravljanje projektima u građevinarstvu, Nauka, Beograd, 1994.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Studenti su obavezni da prisustvuju nastavi i da urade godišnji zadatak (elaborata) i polože kolokvijume(testove) i/ili završni ispit.
    Posebna naznaka
    .