Navigacija

G1OMIN - Osnovi mineralogije

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Geološko inženjerstvo
Naziv Osnovi mineralogije
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
G1OMIN obavezan 2 3P + 1V 8.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznavanje studenata sa osnovnim fizičko - hemijskim karakteristikama najrasprostranjenijih rudnih i petrogenih minerala i njihovom unutrašnjom građom; razumevanje načina pojavljivanja minerala u prirodi, razmatranje mogućnosti njihove upotrebe kao i njihovo makroskopsko prepoznavanje na osnovu fizičkih osobina.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Sticanje potrebnih znanja o osnovnim fizičko-hemijskim karakteristikama minerala iz grupa nesilikata i silikata; Sposobnost determinacije osnovnih mineralnih vrsta i njihovih mineralnih asocijacija na osnovu makroskopskih karakteristika; Dobijanje potrebnih znanja za praćenje nastave na drugim predmetima viših godina studija u oblasti geologije
Sadržaj predmeta
Istorijat razvoja mineralogije kao nauke i mineral kao osnovni sastojak litosfere. Opšte podjele i definicije u mineralogiji. Karakteristike kristalne i amorfne materije; Način pojavljivanja minerala u prirodi (kristal, kristalni i kristalasti agregati, geoda, druza, pseudomorfoza). Kristalna i amorfna meterija. Kristal, granični elementi i elementi simetrije (ose, ravni i centar simetrije). Kristalne sisteme (teseralna, tetragonalna, heksagonalna, romboedarska, rombična, monoklinična i triklinična). Fizičke osobine minerala. Postanak minerala. Klasifikacija minerala na osnovu hemijskog sastava. Samorodni elementi i minerali iz grupe sulfida. Minerali iz grupe oksida, hidroksida i karbonata. Minerali iz grupe sulfata, haloida, volframata, molibdata, fosfata i borata. Strukturne grupe silikatnih minerala. Tektosilikati. Filosilikati i inosilikati. Ciklosilikati, sorosilikati i nezosilikati.
Metode izvođenja nastave
Teorijska nastava: predavanja uz Power Point prezentacije svake nastavne jedinice. Praktična nastava: interaktivna uz neposredno vežbanje sa modelima kristala i mineralima iz postojeće sistematizovane zbirke minerala.
Literatura
  1. Danilo Babič, 2003: Mineralogija, Izdavač - autor, Beograd
  2. Suzana Erić i Danilo Babič, 2014: Praktikum iz mineralogije, Univerzitet u Beogradu - Rudarsko-geološki fakultet, Beograd
  3. Milan Ilić i Stevan Karamata, 1978: Specijalna mineralogija, Prvi deo, Izdavačko - informativni centar studenata, Beograd
  4. Stevan Karamata, 1978: Specijalna mineralogija, Drugi deo, Izdavačko - informativni centar studenata, Beograd
  5. Deer, W.A., Howie, R.A., and Zussman, J., 1966: An Introduction to the Rock-Forming Minerals: New York, John Wiley and Sons, 528p.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Dva kolokvijuma i usmeno polaganje ispita
Posebna naznaka
Studenti su obavezni da prisustvuju nastavi i da rade sve provjere znanja (dva testa). Testovi se mogu ponoviti jednom, u vannastavnom vremenu. Student koji neopravdano izostane sa nastave više od 20 %, za sticanje prava polaganja ispita mora obnoviti slušanje predmeta.