Navigacija

G1IGEO - Istorijska geologija

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Geološko inženjerstvo
Naziv Istorijska geologija
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
G1IGEO obavezan 4 3P + 2V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Cilj ovog kursa je upoznavanje sa istorijskim razvojem i evolucijom Zemljine kore i naše planete počevši od kosmičke faze pa do savremenog doba.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Znanje studenata iz oblasti prirodnih nauka - fizike, matematike, hemije, geologije. Znanja iz inženjerskih nauka za razumijevanje životne sredine Zemlje, prepoznavanje i suočavanje sa ekološkim opasnostima pri eksploataciji prirodnih resursa uz očuvanje životne sredine Razumijevanje i primjena neophodnih znanja i vještina iz oblasti geologije. Izvršavanje agregacije, interpretacije i samostalne prezentacije podataka, vodeći računa o moralnim i etičkim principa proučavanja prirode. Rad samostalan ili u timu sastavljenom od stručnjaka različitih profila. Unapređenje svojih znanja i praktična osposobljenost u skladu sa razvojem nauke tokom cijelog života. Analiziranje i interpretacija rezultata izvedenih istraživanja i ispitivanja i riješavanje konkretnih problema na osnovu rezultata istih.
Sadržaj predmeta
Upoznavanje studenata sa ciljevima i koncepcijom predmeta Istorijska geologija. Principi Istorijske geologije. Istorijski razvoj. Metode istorijsko-geoloških istraživanja (litološka, tektonska,geofizičke, paleoklimatske, izotopna geohronometrija) upoznavanje i mogućnosti njihovih primena Osnovne osobine razvoja života na Zemlji. Mogućnosti primene paleontoloških metoda u stratigrafskim istraživanjima. Stratigrafska klasifikacija, terminologija i nomenklatura. Formacije u stratigrafiji. Istorijat razvoja Zemlje: kosmička i geološka faza. Zemlja u Arhaiku i Proterozoiku (litološke, tektonske, biostratigrafske i paleogeografske osobine). Paleozoik. Kambrijum, Ordovicijum, Silur, Devon, Karbon i Perm: klasifikacije na osnovu glavnih litoloških, tektonskih, biostratigrafskih, paleogeografskih i paleoklimatskih osobina u klasičnim lokalitetima. Pojave u BiH. Evolucija Zemlje tokom Mezozoika.Trijas, Jura i Kreda glavne litološke, tektonske, biostratigrafske, paleogeografske i paleoklimatske osobine u klasičnim lokalnostima i u BiH. Evolucija planete u Kenozoiku i podela. Razviće Paleogena (Paleocen, Eocen i Oligocen), Neogena (Miocen i Pliocen) i Kvartara u Evropi. Glavne litološke, tektonske, biostratigrafske i paleogeografske karakteristike i pojave u BiH.
Metode izvođenja nastave
Predavanja se održavaju u vidu usmenih prezentacija (PP i video). Rade se praktični zadaci (rad u parktikumu, koji obuhvata različite zadatke između ostalih i crtanje stratigrafskih stubova). Predviđena je i izrada samostalnih zadataka, uz praktičan rad u stratigrafskoj zbirci.
Literatura
  1. Rabrenović, D., Knežević, S. i Rundić, Lj., 2003: Istorijska geologija.- RGF Univerziteta u Beogradu,266, Beograd
  2. Ganić, M., 2016: Praktikum iz Istorijske geologije.-Univerzitet u Beogradu, RGF, ISBN 978-86-7352-313-2
  3. Jankičević, J., 1989: Istorijska geologija - Prekambrijum. Naučna knjiga, 111 str., Beograd
  4. Wicander R. & Monroe J. S.,2000: Historical Geology-Evolution of Earth and Life through time. Brooks/Cole, UK, 580
  5. Stanley, S.M., 1999: Earth System History. W.H. Freeman & Cp., New York, 615 pgs.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Aktivnosti na nastavi - 5 bodova Praktična nastava - 15 bodova Testovi/kolokvijumi - (2 kolokvijuma po 15 bodova) ukupno 30 bodova Završni ispit - 50 bodova Ukupno: 100 bodova