Навигација
ViberX logo

Предавање доц. др Олега Солдата

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Доцент на Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци др Олег Солдат одржаће 25. априла 2024. године у Вијећници Културног центра ,,Бански двор” предавање ,,Два Крајишника: Толкин и Ћопић — имагинативне паралеле и значај’’.

Циљ овог предавања, које почиње у 18 часова, јесте да представи један неочекиван и недовољно освијетљен филозофски значај који два писца имају за наше вријеме. Наиме, како се наводи у позиву, Бранко Ћопић и Џон Толкин су умногоме слични писци које је корисно читати у тандему.

,,Кључ за дубље разумијевање њихових поетика и дјела је заправо географија за коју су оба писца били животно везани. Ријеч је о тзв. географији рубних земаља. Током предавања ће се обратити пажња на то шта значи бити рубна земља Крајина, као и на питање да ли у свјетлу свега онда постоји и једна енглеска Крајина’’, наводи се у позиву на предавање.

Подсјетимо, Филозофски факултет и ,,Бански двор’’ организују серију предавања намијењених широј заједници са жељом да помогну суграђанима у суочавању са различитим изазовима, али и да их подстакну на здравије и продуховљеније животне стилове.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/14258/predavanje_oleg_soldat.jpg