Навигација
ViberX logo

Позив за додјелу финансијске подршке путем Иновационих ваучера Западног Балкана

Универзитет у Бањој ЛуциОпштеПозиви за пријаву пројеката

Отворен је позив за додјелу финансијске подршке путем Иновационих ваучера за Западни Балкан као дио пројекта „Одговори кроз политике – имплементација и подршка у изради политика у области науке и иновација на Западном Балкануˮ (POLICY ANSWERS), у којем је Филозофски факултет Универзитета у Бањој Луци један од партнера. 

Шта су иновациони ваучери?

Иновациони ваучери за Западни Балкан (ИВ) су једноставнa и директна финансијска подршка коју мала и средња предузећа као подносиоци пријаве, то јест корисници услуга могу користити да покрију дио трошкова услуга које наруче од научноистраживачких и развојних организација, тј. пружалаца услуга. Циљ ваучера је подстицање сарадње између предузећа и академских и научноистраживачких институција у правцу спровођења иновационих активности.

Ко може бити подносилац пријаве – корисник услуга?

Овај програм подршке предвиђен је за привредне субјекте регистроване као микро, мала и средња предузећа (корисници ИВ), а који су регистровани у било којој држави Западног Балкана, најмање 51 одсто у приватном власништву, те основане према важећој законској регулативи о привредним друштвима.  

Ко може бити пружалац услуге?

Прихватљиви субјекти су високошколске институције у јавном сектору или организације за истраживање и развој из јавног сектора, са најмање 51 одсто у директном или индиректном власништву државе, регистроване у било којој од економија Западног Балкана. Корисник и пружалац услуга морају бити из различитих економија за сваку пријаву.

Буџет?

Укупан буџет за доделу средстава кроз ИВ по овом јавном позиву је 240.000 евра. Један ваучер може покрити највише 80 одсто укупних трошкова услуге коју пружа истраживачка организација, до износа од 8.000 евра без ПДВ-а. Прималац ваучера је дужан да суфинансира преостали износ укупних трошкова услуге, који износи најмање 20 одсто од укупног износа рачуна са ПДВ-ом од укупних трошкова.

Рок за подношење пријава је 26. јуни 2024. Да би се пријавило за коришћење средстава путем Иновационих ваучера, предузеће подносилац захтјева мора доставити документацију путем обрасца за пријаву. 

Детаљније информације о овом позиву, као и материјали за пријављивање, доступни су овдје.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/14248/inovacioni_vauceri.png