Навигација
ViberX logo

Обиљежен Међународни дан споменика и споменичких цјелина

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Студенти Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањој Луци са студијског програма Архитектура боравили су 11. априла 2024. године у једнодневној студијској посјети меморијалном комплексу Јасеновац у Републици Хрватској.

Наиме, у оквиру обиљежавања 18. априла — Међународног дана споменика и споменичких цјелина, Катедра за историју и теорију архитектуре и заштиту градитељског насљеђа је у суорганизацији са Националним комитетом ICOMOS у Босни и Херцеговини организовала студијску посјету Јасеновцу. Поред вишечасовног стручног вођења од стране кустоса ЈУ Спомен подручје Јасеновац, студенти су били у прилици да се упознају са сталном поставком музеја и рељефом посвећеним жртвама фашизма који је дјело вајара Душана Џамоње, док је најзначајнији дио посјета свакако био споменик „Цвијет“, дјело архитекте Богдана Богдановића.

Испред Катедре, посјети су присуствовали наставници доц. др Јасна Гузијан и проф. др Мирослав Малиновић, док је групу чинило 50 студената са свих година студија.

Студијска посјета реализована је донацијом средстава Интеза Сан Паоло банке дд, Босна и Херцеговина.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/14241/jasenovac.1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14241/jasenovac3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14241/jasenovac.2jpg.jpg