Навигација
ViberX logo

На Филозофском факултету научни симпозијум о савременим миграцијама

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Циљ научног симпозијума ,,Савремене миграције: прилике и изазовиˮ, одржаног 1. марта 2024. године на Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци, био је да кроз мултидисциплинарни приступ освијетли различите аспекте и димензије миграционих процеса.

Програм симпозијума био је подијељен на више сесија, током којих су излагања имали бројни предавачи, укључујући професоре Универзитета у Бањој Луци са  Филозофског факултета, Факултета политичких наука, Конфуцијевог института, као и представнике Међународне организације за миграције (IOM) из Бање Луке.

Како је објављено на интернетској страници Филозофског факултета, међу издвојеним радовима налазили су се они који су се бавили миграцијама у сложеним вишенационалним државама, трендовима мјешовитих миграција на подручју Западног Балкана, као и анализама промјена у обрасцима кинеских економских миграција према Босни и Херцеговини. Осим тога, посебан акценат стављен је на политичке, социјалне и психолошке аспекте миграција, притом обухватајући и специфичне теме попут социјалне заштите дјеце без пратње међу мигрантима и избјеглицама.

Симпозијум је показао да је миграциона тематика вишеслојна и да захтијева сарадњу различитих дисциплина, а представљени радови и дискусије допринијели су дубљем разумијевању овог комплексног феномена, наглашавајући важност научног приступа у рјешавању изазова које миграције носе са собом.

Организатор догађаја био је Филозофски факултет у сарадњи са Факултетом политичких наука.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/14082/naucni_skup_filozofski_5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14082/naucni_skup_filozofski_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14082/naucni_skup_filozofski_4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14082/naucni_skup_filozofski_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14082/naucni_skup_filozofski_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14082/naucni_skup_filozofski_6.jpg