Навигација
ViberX logo

Др Ивона Лађевац одржала предавање „Појас и пут на Балкануˮ

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Замјеник директора Института за међународну политику и привреду у Београду др Ивона Лађевац одржала је 19. фебруара 2024. године на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци предавање „Појас и пут на Балкануˮ.

На предавању у организацији Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци др Лађевац је говорила о историјату и значају иницијативе „Појас и путˮ, улози балканских држава у иницијативи, као и њеним резултатима у међународним односима и међународној економији.

Нагласила је значај геополитчког положаја Балкана за Народну Републику Кину и њен стратешки циљ стварања кохезивног економског подручја, веће политичке сарадње и културне размјене. Притом је истакла да је половина кинеских средстава у оквиру иницијативе „Појас и путˮ, када је ријеч о Европи, уложена на подручје Балкана, од чега највише у Србији, а потом и у БиХ, те да је углавном ријеч о успјешним инфраструктурним пројектима.

„Током десет година постојања, више од 150 држава, које су у различитим фазама економског развоја, прикључило се иницијативи 'Појас и пут',  и више од 30 међународних институција су њени званични партнери, укључујући Међународни монетарни фонд, Свјетску банку и агенције Уједињених нација", навела је др Лађевац.

Додала је да је укупни ангажман у оквиру иницијативе премашио границу од милијарду долара, али и да постоје могућности за унапређење економских односа и профитабилних улагања на Балкану, а у БиХ посебно за унапређење сарадње у областима туризма и културе.

Иначе, свеобухватна улога иницијативе „Појас и путˮ је да повеже све земље свијета и обухвата политичку сарадњу, политички дијалог, трговину и инвестиције, изградњу инфраструктуре, повезаност и културну размјену. Кинеска влада настоји да развије економску сарадњу преко копна („појасˮ) и мора („путˮ) између Кине, остатка Евроазије и свијета.

Предавању, који је посљедњи догађај организован поводом обиљежавања Кинеске нове године, присуствовали су декани, наставно особље и студенти Универзитета у Бањој Луци.

Др Ивона Лађевац завршила је основне и магистарске студије из међународних односа на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, докторирала је на Факултету безбједности истог универзитета одбранивши дисертацију „Стратешко партнерство Руске Федерације и Народне Републике Кине у контексту глобалне безбедностиˮ. Завршила је специјализацију из области европских студија и похађала семинаре о јачању капацитета јавне управе, радним миграцијама на Балкану, јачању капацитета прекограничне сарадње, изради приједлога за научне пројекте ЕУ, као и љетњу школу Уједињених нација посвећену изазовима свјетском миру и безбједности у новом миленијуму.

Главне области њеног интересовања су савремени међународни односи са тежиштем на односима Кине и Русије, иницијативи „Појас и путˮ, као и сарадњи Кине и земаља централне и источне Европе.

Фото: Д. Десница

Слике

  • /uploads/attachment/vest/14046/ivona-ladjevac-predavanje-1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14046/ivona-ladjevac-predavanje-4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14046/ivona-ladjevac-predavanje-2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14046/ivona-ladjevac-predavanje-3.jpg