Навигација
ViberX logo

Оснива се Иновациони центар за међународни трансфер технологија у биомедицини

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Споразум о сарадњи којим је предвиђена заједничка изградња Иновационог центра за међународни трансфер технологија у пољу биомедицине потписали су 11. јануара 2024. године ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин и ректор Шангајског универзитета за медицину и здравствене науке проф. др Ву Тао.

Поред изградње Центра, овај споразум потписан у онлајн формату путем апликације ,,Зум’’ предвиђа и размјену истраживача, наставног и административног особља, као и студенaта свих циклуса студија. Споразумом је превиђено и да се удруженим снагама ради на развоју и унапређењу наставног процеса, са посебним фокусом на нове студијске програме и курикулуме.

Такође, два универзитета ће радити и на заједничким пројектима, намјенским курсевима, те посебним академским програмима.

Свакако, важно је нагласити и то да је у плану организација заједничких конференција, скупова, те програма цјеложивотног и стручног усавршавања.

Потписивању споразума присуствовали су и проректор за материјалне и људске ресурсе Универзитета у Бањој Луци проф. др Далибор Кесић, декан Медицинског факултета проф. др Ранко Шкрбић, руководилац Студијског програма синологија на Филолошком факултету доц. др Љиљана Стевић, те асистент Ања Мудреновић, МА. Присутни су били и партнери из Кине: замјеник ректора Шангајског универзитета за медицину и здравствене науке Танг Леи, замјеник директора Одјељења за међународну размјену Ван Гуангшенг, замјеник директора за науку и технологију Чен Ђенју, замјеник директора за колаборативно истраживање Чен Бинг, те замјеник директора Шангајског центра за интелигентне медицинске уређаје и активног здравственог колаборативног центра за иновације Џоу Лианг.

Подсјетимо, иницијатива за оснивање Иновационог центра за међународни трансфер у пољу биомедицине настала је у новембру прошле године, када је на нашем универзитету у радној посјети боравила делегација Шангајског универзитета за медицину и здравствене науке. Детаљи текста овог споразума потписаног на пет година и самог оснивања Центра договорени су у узвратној радној посјети делегације Универзитета у Бањој Луци Кини у децембру 2023, предвођеној ректором проф. Гајанином.

Фото: Д. Десница

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13934/nnnn.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13934/IMG_1587.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13934/IMG_1590.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13934/IMG_1591.JPG