Навигација
ViberX logo

Шумарски факултет добио ГИС лабораторију

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Поводом обиљежавања годишњице Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци, 22. децембра 2023. године отворена је савремено опремљена ГИС лабораторија.

У ГИС лабораторији ће се примјеном метода ГИС-а (географски информациони системи и наука) вршити истраживања и едукације у прикупљању, обради и анализи просторних података у шумарству, урбаном шумарству, ловству и заштити природе.

Како је објављено на интернетској страници Шумарског факултета, у почетку рада ове лабораторије ће нагласак бити на праћењу стања и картирању шумских екосистема, док ће се у будућности, набавком опреме за фотограметрију, област дјеловања проширити на фотоинтерпретацију таксационих карактеристика и здравственог стања састојине и појединачних стабала.

Како су навели на Шумарском факултету, очекивања су да ће ГИС лабораторија, кроз истраживање, образовање и иновације допринијети унапређењу шумарске струке, очувању природних ресурса Републике Српске, као и заштити њене природе.

Иначе, на иницијативу Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори Републике Српске, фирме из дрвнопрерађивачког сектора у Републици Српској су донирале 15 савремених рачунара, а чиме су се стекли услови за стварање прве модерне ГИС лабораторије на Шумарском факултету Универзитета у Бањој Луци.

31 година Шумарског факултета

Нешто раније, истог дана, Шумарски факултет Универзитета у Бањој Луци је свечаном академијом обиљежио 31 годину успјешног постојања и рада.

Академији је присуствовао и проректор за материјалне и људске ресурсе Универзитета у Бањој Луци проф. др Далибор Кесић, као и студенти и чланови колектива Шумарског факултета, те представници академске заједнице, јавних предузећа и предузећа из области дрвне индустрије.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13912/GIS_LABORATORIJA_SUMARSKI_FAKULTET_UNIBL.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13912/GIS_LABORATORIJA_SUMARSKI_FAKULTET_UNIBL1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13912/godisnjica_sumarskog_fakulteta.jpg