Навигација
ViberX logo

Оснива се Центар за синолошка истраживања

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин и директор Истраживачког центра иницијативе „Појас и пут” при Универзитету за језик и културу у Пекингу Сју Баофенг потписали су 6. децембра 2023. године, у Пекингу, споразум о оснивању Центра за синолошка истраживања на Универзитету у Бањој Луци.

Овај истраживачки центар међународног је значаја, а његов циљ је продубљивање научноистраживачког рада између Универзитета у Бањој Луци и универзитета у Кини. Поред тога, Центар за синолошка истраживања на УНИБЛ представљао би базу свих синолога у Републици Српској и БиХ, који би радили на заједничким пројектима и публикацијама.

У радној посјети Кини, поред ректора Гајанина, борави и проректор за људске и материјалне ресурсе проф. др Далибор Кесић, директор Конфуцијевог института и шеф Студијског програма синологије доц. др Љиљана Стевић и асистент на Студијском програму синологије Ања Мудреновић, МА, који су тренутно у Пекингу на Глобалној конференцији Конфуцијевих института.

Током боравка у Пекингу, делегација Универзитета у Бањој Луци посјетила је и Универзитет за међународне студије у Пекингу, са којим Универзитет у Бањој Луци има потписан споразум о оснивању језичке лабораторије и испитног центра за српски језик као страни. Током боравка у Пекингу, делегација наше високошколске установе посјетила је и Амбасаду БиХ у Пекингу.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13843/posjeta_Kini_delegacija_unibl__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13843/posjeta_ambasadi.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13843/posjeta_Kini_delegacija_unibl__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13843/posjeta_Kini_delegacija_unibl__2_.JPG