Навигација
ViberX logo

Медицински факултет прославио 45. годишњицу

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Свечана академија поводом 45 година успјешног рада Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци, на којој су уручене захвалнице и признања најзаслужнијим појединцима који су допринијели развоју овог факултета, одржана је 15. новембра 2023. године, у КЦ ,,Бански дворˮ.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин рекао је да је Медицински факултет за 45 година континуирано напредовао у свим сегментима, а веома често правио прве кораке у неким новинама.

„Медицински факултет је први увео студије на енглеском језику на првом циклусу студија. План је да и други студијски програми, осим медицине, буду доступни на енглеском језикуˮ, навео је Гајанин.

,,Оно што посебно истиче овај факултет јесте излазак на тржиште, што би требало да слиједе и други факултетиˮ, казао је ректор Универзитета у Бањој Луци.

Посебно је нагласио да овај факултет истиче и научна продуктивност, поготово када је ријеч о научним радовима који се публикују у међународно референтним часописима.

„Ако погледамо уназад, више од 3.000 доктора завршило je Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци. У здравственом систему Републике Српске готово да не можете наћи некога да није завршио овај факултетˮ, навео је декан Медицинског факултета проф. др Ранко Шкрбић.

Он је посебно истакао квалитет наставе која се огледа и кроз предавања на енглеском језику, због чега из године у годину имају све већу заинтересованост студената из иностранства.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је да је овај факултет образовао добар и стручан медицински кадар, који се налази на водећим позицијама многих клиника у Српској и свијету.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске доц. др Жељко Будимир рекао је да Владу Српске радује чињеница да је Медицински факултет уписало 130 страних студената који долазе из разних земаља, од Азије до Европе.

„Медицински факултет има континуитет развоја и надам се да ће изградња медицинског комплекса, гдје ће бити спојени образовање у средњој школи са високим образовањем, а све то у сарадњи са Универзитетским клиничким центром Српске, допринијети бољем студирању здравствених и медицинских наука и омогућити научноистраживачки рад у области медицинеˮ, казао је Будимир.

Свечаној академији присуствовали су и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске академик проф. др Рајко Кузмановић, савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић, предсједница Управног одбора и генерални секретар Универзитета проф. др Биљана Антуновић и мр Ђорђе Маркез, проректори и декани чланица Универзитета, те бројни гости.

Универзитет у Бањој Луци покренуо је иницијативу за оснивање Медицинског факултета још 1976. године, а циљ је било образовање стручњака са високом стручном спремом и стручним називом доктор медицине. Припреме су трајале скоро двије године, а Медицински факултет основан је 17. марта 1978. године, рјешењем Скупштине општине Бање Луке. Републички секретаријат за образовање, науку, културу и физичку културу СР БиХ својим рјешењем од 21. новембра 1978. године дао је дефинитивну сагласност за почетак рада Медицинског факултета. У првој генерацији била су 152 студента, а прво предавање одржано је 15. новембра 1978. године у „Банском дворуˮ.

Од тада до данас, пратећи свјетске трендове у образовању, Факултет је кренуо у смјеру покретања нових студијских програма. Осим интегрисаних студијских програма – медицина, дентална медицина и фармација, лиценцирани су и нови студијски програми здравственог усмјерења – бабиштво, физиотерапија, радиолошка технологија, сестринство, санитарно инжењерство и медицинско-лабораторијска дијагностика.

Медицински факултет има сва три циклуса студија – девет студијских програма на основним студијама, на другом циклусу студија – мастер здравствених студија, као и трећи циклус студија биомедицинских наука.

На овом се факултету усавршавају и развијају методе научноистраживачког рада, организује се системско праћење стручних и научних достигнућа те се припремају кадрови за самосталан стручни и научноистраживачки рад. Факултет организује и обавља стално стручно усавршавање кадрова у области здравства, и то у складу са савременим достигнућима из те области, а посебно се бави подизањем и усавршавањем научно-наставног подмлатка у складу са реформом високог образовања, те учествује у научноистраживачким пројектима из свих медицинских дисциплина. Учесник је пројекта реформе медицинских факултета у БиХ у складу са Болоњском декларацијом и Европском реформом високог образовања.

Фото: Дејан Десница

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13784/8288.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8258.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8276.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8245.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8299.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8354.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8417.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8396.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8535.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8551.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8568.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8563.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8573.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13784/8631.jpg