Навигација
ViberX logo

Свечано отворена зграда АГГФ и Шумарског факултета

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Свечаност поводом отварања нове зграде Архитектонско-грађевинско-геодетског и Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци одржана је 24. октобра 2023. године.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин захвалио је предсједнику Републике Српске Милораду Додику, српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, премијеру Радовану Вишковићу и министру за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво доц. др Жељку Будимиру за подршку Универзитету и свим факултетима.

„Реализацијом овог пројекта много смо научили и сигуран сам да ћемо у свим следећим пројектима бити још бољиˮ, рекао је ректор Гајанин, који је пожелио срећно усељење у нову зграду наставном кадру факултета и студентима.

Како је навео ректор, укупна корисна површина изграђеног и опремљеног објекта износи око 7300 метара квадратних, а инвестиција је коштала 11,7 милиона КМ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Република Српска издвојила властита средства из буџета за изградњу ове зграде.

„Ово није ишло на терет средстава Универзитета него су била грант средства. Сматрали смо да ово треба да урадимоˮ, рекао је Додик.

„Објекат је изграђен напором и жељом многих. Данас имамо ово здање уз финансирање Републике Српске као доказ да Српска то можеˮ, рекао је Додик у обраћању на свечаности.

Он је додао да је поносан што нови објекат остаје будућим генерацијама професора и студената да стичу универзална знања која се могу користити било гдје у свијету и која могу да презентују Бању Луку, Републику Српску и српски народ.

Предсједник је честитао деканима, професорима и студентима отварање објекта.

„Желим свима успјешан рад овдје, много дипломираних и оних који ће докторирати, желим да овај факултет подигне свој рејтинг на међународним листамаˮ, поручио је предсједник.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је задовољство свечаним отварањем ове зграде, чиме се стварају знатно бољи услови за рад наставника и студената.

Цвијановићева је рекла да је задовољна што је на различитим позицијама у оквиру институција Републике Српске могла да учествује у доношењу одлука на основу којих су ницали нови факултети и студентски домови Српске.

„Заједно смо доносили одређене важне одлуке којима су се правили услови за што јефтиније студирање у односу на цијелу нашу регију. Мислим да Република Српска полако заокружује тај систем. Сјећам се како је овај кампус изгледао на почетку и колико смо улагали времена, пажње, новца и енергије да се попуњава различитим садржајима и наставићемо да то радимо и у будућностиˮ, нагласила је Цвијановићева.

„Овдје покушавамо да повежемо нешто што је традиционална градња и ове модерне објекте какав данас имамо на располагању за наше факултете и на тај начин показујемо способност Републике Српске да из нечег прошлог црпимо и нашу снагу за будућа времена. Ово јесте показатељ снаге Републике Српскеˮ, изјавила је Цвијановићева послије свечаног отварања објекта два факултета.

„Његоваћемо изузетност на оба универзитета у Републици Српској. Само изузетност, стручност, снага и храброст да будемо аутаркични, јер и ова зграда је резултат памети Републике Српске. До краја је доведена и завршена без иједне марке из кредитних фондова и она вам показује да је Република Српска способна, аутаркична и самоодржива и у 21. вијеку и тако ће и остатиˮ, казао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво доц. др Жељко Будимир. Он је рекао да Република Српска издваја знатна средства за школовање студената, које је позвао да остану у Републици Српској.

Декан Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета проф. др Саша Чворо рекао је да је тај факултет основан 1996. године као израз хтијења животворности Републике Српске.

„Факултет данас школује високостручни кадар и институција је на којој се школују будући стручњаци широког знањаˮ, рекао је Чворо у обраћању присутнима.

Он је додао да без подршке институција Републике Српске не би било могуће реализовати капитални пројекат изградње нове зграде, истичући да је предсједник Српске Милорад Додик пружио несебичну подршку том пројекту.

Вршилац дужности декана Шумарског факултета академик проф. др Зоран Говедар рекао је да се захваљујући новом објекту могу очекивати и бољи резултати рада.

Професор Говедар је подсјетио да је овај факултет основан 1992. године и да школује кадар способан да одговори свим научним изазовима те области.

,,Мисија Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци заснована је на посвећености највишим стандардима образовања и научних истраживања у шумарству. Дакле, акценат је и на настави и на научноистраживачком радуˮ, казао је Говедар.

Свечаности поводом отварања објекта присуствовали су и проректори, декани и чланови Управног одбора Универзитета, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске академик проф. др Рајко Кузмановић и бројни гости.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje-aggf-sf.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__11_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__7_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__13_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__8_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__6_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__9_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/otvaranje_aggf__10_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13732/395948901_1068967044545205_693014994517617449_n.jpg