Навигација
ViberX logo

Одржана међународна конференција о контроли дувана

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Међународна конференција под називом „Контрола дувана за друштво без дувана: пресјеци политика опорезивања дувана и јавног здрављаˮ одржана је 24. и 25. октобра 2023. године у хотелу Courtyard by Marriott у Бањој Луци. Конференцију је организовао Економски факултет Универзитета у Бањој Луци у оквиру пројекта „Убрзавање напретка у опорезивању дувана и дуванских производа у земљама са ниским и средњим дохоткомˮ, уз финансијску подршку Блумберг фондације (САД), путем Универзитета Илиноис из Чикага као кровне организације.

Конференција је окупила 44 учесника, првенствено стручњаке из области истраживања о социоекономским и другим утицајима опорезивања дувана као једне од најважнијих мјера контроле дувана, али и креаторе политика, те активисте у овој области из различитих земаља, укључујући: Аустрију, Албанију, Босну и Херцеговину, Бугарску, Црну Гору, Румунију, Сједињене Америчке Државе, Сјеверну Македонију, Словачку и Србију. Циљ конференције је презентација резултата досадашњих истраживања, те подстицање дијалога и размјене искуства између истраживача, креатора политика, доносилаца одлука, као и активиста у области контроле дувана.  С тим у вези, овај скуп представљао је платформу за размјену знања и искустава међу различитим актерима, што ће резултирати унапређењем сарадње и допринијети креирању и спровођењу ефикаснијих политика контроле дувана.

Конференцију су отворили пригодним уводним обраћањима декан Економског факултета проф. др Миленко Крајишник, као и директор Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине господин Зоран Тегелтија, и представница Свјетске здравствене организације у Босни и Херцеговини Лејла Беглеровић у име Ервина Кормана, шефа мисије у БиХ.  Након тога је господин Џефри Дроуп испред Универзитета Илиноис из Чикага представио напоре истраживачких тимова на глобалном нивоу да кроз квалитетна истраживања и препоруке допринесу убрзању напретка у опорезивању дувана. Током два дана трајања конференције, приказани су резултати истраживања у раније поменутим земљама, а који су се базирали на област моделирања утицаја опорезивања дувана на јавне приходе и јавно здравство, те утицај на смањење преваленције пушења нарочито међу популацијом младих, као и правним и институционалним оквиром неопходним за адекватније политике контроле дувана, укључујући и опорезивање. Истраживачи Економског факултета Универзитета у Бањој Луци, проф. др Драган Глигорић и доц. др Зоран Боровић су представили резултате двије истраживачке студије од којих је једна у фокусу имала моделирање утицаја повећања акциза на дуван на јавне приходе и јавно здравство, а друга ефекте политика контроле дувана и цијене дувана на иницијацију пушења међу младима у Босни и Херцеговини.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13739/a.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13739/b.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13739/c.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13739/d.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13739/f.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13739/h.jpg