Навигација
ViberX logo

Обиљежавање Недјеље медијске и информационе писмености

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Поводом обиљежавања Недјеље медијске и информационе писмености, на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци, 24. октобра 2023. у 10 часова, у свечаној сали 201, одржаће се дебата ,,Медијска и информациона писменост у дигиталном окружењу – кључне вјештине савременог добаˮ.

Циљ дебате је да укаже на важност изградње сопствених вриједносних судова, важност промишљања, критичког вредновања, постављања питања, поготово када је у питању дигитално окружење и кориштење дигиталних медија свих чланова друштва, а прије свега дјеце, младих, родитеља и едукатора.

Заштита интереса дјеце и младих са развојем информационо-комуникационих технологија (ИКТ) добија нову димензију која, поред њихове заштите у стварном окружењу, подразумијева заштиту њихових интереса, права и слобода и у дигиталном свијету. Један од аспеката значајних у том контексту јесте успостављање адекватних регулаторних механизама, тј. међународних и националних стратегија усмјерених на ревидирање нормативних оквира и њихово прилагођавање новим трендовима који онлајн сферу чине подједнако важном као и офлајн сферу. Унапређење заштите дјеце и младих на интернету јесте један од императива међународних и националних политика, имајући у виду интензитет његовог кориштења, партиципирања дјеце у интернет сфери и инкорпорирања у све сегменте свакодневног живота младих (забава, информисање, комуникација, едукација и др). Медијска и информациона писменост, односно вјештине које се стичу кроз медијско образовање, један су од начина за сигурно и ефикасно кориштење свих медија, а прије свега интернета и дигиталних платформи.

У оквиру дебате говориће се о улози Регулаторне агенције за комуникације Босне и Херцеговине у промовисању медијске и информационе писмености, активностима Министарства саобраћаја и веза у Влади Републике Српске  у промовисању медијске писмености, породичном и образовном контексту медијске и информационе писмености те одговорном новинарству у доба дигитализације и доминације друштвених мрежа.

Програм дебате је у прилогу.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13723/IG_%C4%87irilica.jpg