Навигација
ViberX logo

Састанак са делегацијом Ђангсу универзитета

Опште

Главни циљ састанка делегација Пољопривредног факултета Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) и Ђангсу универзитета из Кине, одржаног 16. октобра, јесте реализација  трилатералног меморандумима о разумијевању и сарадњи, чији су потписници Универзитет у Бањој Луци, Универзитет Ђангсу и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, о изградњи Демонстрационог центра за пољопривредну механизацију Кине на Експериментално-едукативном центру Пољопривредног факултета у Лакташима.

Декан Пољопривредног факултета УНИБЛ проф. др Златан Ковачевић рекао је да је формирана радна група сачињена од представника Пољопривредног факултета и Ђангсу Универзитета, која ће радити на реализацији сарадње у вези појединих тачака поменутог споразума.

„Она ће се базирати првенствено на изградњи Демонстрационог центра за пољопривредну механизацију Кине, што ће бити урађено на Експериментално-едукативном центру Пољопривредног факултета у Александровцуˮ, рекао је Ковачевић, додајући да би кинески универзитет требало да допринесе дигитализацији и аутоматизацији наведеног центра.

Како је навео, током овог састанка одржаног на Пољопривредном факултету Универзитета у Бањој Луци  разговарано је и о  заједничком савјетовању и реализацији симпозијума.

Проректор за научноистраживачки рад и развој Универзитета у Бањој Луци проф. др  Александар Остојић рекао је да са Ђангсу универзитетом сарађују од 2019. године. Како је навео, трилатерални споразум о оснивању Демонстрационог центра потписан је 2022. године.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ рекао је да ова посјета делегације из Кине показује пријатељство Кине према Републици Српској.

Свакако, када је ријеч о Ђангсу универзитету, треба нагласити и то да је основан 1902. године и да се налази у граду Ђендзиангу, а има 2700 наставника, сарадника и истраживача, преко 35.000 студената на око 200 студијских програма. Универзитет има подршку Министарства образовања, Министарства пољопривреде и руралних подручја, те владе провинције Ђангсу.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13611/sastanak-sa-delegacijom-djangsu-univerziteta-4.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13611/sastanak-sa-delegacijom-djangsu-univerziteta-3.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13611/sastanak-sa-delegacijom-djangsu-univerziteta-2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13611/sastanak-sa-delegacijom-djangsu-univerziteta-1.JPG