Навигација
ViberX logo

Проректорка Балабан учествовала на Ректорском форуму у Ријеци

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Проректорка за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Бањој Луци проф. др Милица Балабан учествовала је у раду 7. Ректорског форума Југоисточне Европе и Западног Балкана одржаног на Универзитету у Ријеци 4. и 5. септембра 2023. године.

Ректорски форум окупља универзитете из регије, а посвећен је унапређењу међусобне сарадње и јачању утицаја академских институција у овом дијелу Европе.

Овогодишњи форум је окупио више од 70 учесника, укључујући ректоре, проректоре и друге представнике укупно 29 регионалних универзитета који су током два радна дана истакли важност промоције европских политика у науци и високом образовању, размјене добрих пракси и јачање сарадње на заједничким пројектима. Теме од посебног интереса су обухватиле потребу за унапређењем центара изврсности за развој технологије, истраживање и иновације у регији, изградњу капацитета особља за управљање развојним програмима науке, увођење европске студентске картице и мобилност студената, истраживача и особља унутар регионалне мреже и између различитих привредних сектора у земљама региона.

У оквиру Форума, кроз закључке три радне групе, детектовани су тренутно главни изазови у високом образовању и истраживању у регији и упозорено је на све израженији иновацијски јаз између водећих и мање развијених земаља Европске уније, а посебно у односу на земље Западног Балкана, према Европској скали успјеха у иновацијама за 2023. годину. На завршном састанку усвојена је Декларација којом се Форум профилише као платформа која развија концепте, координира мјере и заједничким снагама заговара европску интеграцију и регионалну сарадњу.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13592/1__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13592/image_6483441__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13592/image_6483441__3_.JPG