Навигација
ViberX logo

Невена Пекез, Милица Полић, Тања Радуловић, Тамара Томић - Универзитет у Кадизу

Универзитет у Бањој ЛуциИскуства са размјене

Ми смо Тања, Невена, Тамара и Милица, на Универзитету у Кадизу великој већини познате као „Bosnian Girls”. Студенткиње смо четврте године Студијског програма енглеског језика и књижевности. Љетни семестар академске 2022/23. провеле смо на Универзитету у Кадизу.

Иако смо током студирања на Универзитету у Бањој Луци студентски живот обогатиле бројним ваннаставним активностима, ипак вријеме које смо провеле на студијама у Кадизу све четири, без изузетка, издвајамо као најљепши период студентских дана. 

Размјена студената је много више од једног семестра на другом универзитету. То је једна врста трансформативног путовања, које вам шири видике, омогућује да се упознате са новим културама и живот перципирате на нов, потпуно другачији начин. Ово искуство нам је помогло да изађемо из зоне комфора, подстакло лични развој на свим нивоима наших бића и омогућило нам да постанемо потпуно независне и много прилагодљивије и разумније особе.

Када је ријеч о образовном систему, и више смо него задовољне – много је практичног рада, начин извођења наставе базиран је на интеракцији, константној дискусији и развоју критичког и дивергентног мишљења, а задаци који су нам додјељивани обично су били засновани на раду у групама, који, поред тимског рада и просоцијалног понашања, подстиче креативне идеје и доводи до академски валидних резултата. Ипак, као највећу благодат и богатство размјене истичемо познанства. Локално становништво, изузетно пријатно, дружељубиво и спремно да помогне, објеручке нас је прихватило као дио властите заједнице, а Еразмус студенти, пуни разумијевања и емпатије, увијек су били расположени за дружење и чашицу разговора, лијепу и топлу ријеч.

За вријеме боравка на Универзитету у Кадизу, срећући се са студентима из свих дијелова свијета – од Аустралије, преко Бутана, Јерменије, Обале Слоноваче, Литваније (и већине других европских држава), до Бразила и низа земаља Јужне Америке – стекле смо бројна познанства и пријатељства, која су нас промијенила и обликовала на овај или онај начин, у мањој или већој мјери, али оно што све четири осјећамо јесте да смо се вратиле као много срећније, испуњеније, захвалније и једноставније верзије себе самих. Донијеле смо кофере пуне успомена и знања, те пријатељства за цијели живот.

Девиза коју смо усвојиле од локалног становништва јесте да не морамо журити да бисмо негдје стигли. Ипак, свима вама, драге колегинице и колеге, савјетујемо да пожурите са пријавама за овај програм и да на својој кожи осјетите неки други облик живота и створите неке нове, боље верзије себе. Био то Кадиз или неки други град, сигурно је да ће вам ово искуство донијети само добро и умногоме промијенити ваше животе. Битно је да на крају дана сви имамо свој Кадиз, гдје год он био.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13577/03_%D0%9A%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B7.jpeg