Навигација
ViberX logo

,,Дани Владе С. Милошевићаˮ од 10. априла

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Манифестација „Дани Владе С. Милошевића” биће одржана од 10. до 27. априла 2023. године. 

Програм манифестације, која се изводи двадесет четврти пут, биће изведен у КЦ Бански двор, Музеју Републике Српске, Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, Народном позоришту Републике Српске, али и у Великој дворани Задужбине Илије Коларца у Београду.

Концерти регионалних и домаћих умјетника, научни скуп, мастеркласови, предавања – само су дио програма овогодишње манифестације. Посебно ће бити свечано отварање манифестације, које ће бити посвећено прослављеној диригенткињи Даринки Матић Маровић и то кроз концерт „Трагови из сазвежђа Регулаˮ Академског хора „Колегијум музикумˮ из Београда. Концертом диригује Драгана Јовановић.

Такође, након 82 године обнавља се „Литургија св. Јована Златоустогˮ Владе С. Милошевића и то у извођењу здруженог Мјешовитог хора професора, асистената, сарадника и студената Академије умјетности и Камерног хора „Керубиниˮ УНИБЛ, под диригентском палицом Душана В. Урошевића.

Послије 50 година свјетску премијеру симфонијске поеме „Хилендарˮ Владе Милошевића извешће здружени Симфонијски оркестар РТС-а и Академије умјетности УНИБЛ на концерту „Хиландар као надахнућеˮ, чиме ће се уприличити свечано затварање овогодишње манифестације. Солиста на овом концерту биће Александар Синчук, док ће концертом дириговати Бранка Радошевић Митровић и Дејан Савић. 

Организатор ове традиционалне манифестације је Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци у сарадњи са Музиколошким друштвом Републике Српске. Улаз на све садржаје је бесплатан.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/13214/dvm.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13214/Dvm-program__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13214/Dvm-vizual.jpg