Навигација
ViberX logo

Електротехнички факултет: Симпозијум окупио 70 учесника

Наука и развојОпште

На Електротехничком факултету Универзитета у Бањој Луци од 1. до 3. новембра 2018. године одржан је XII међународни симпозијум о индустријској електроници – ИНДЕЛ 2018 (XII International Symposium on Industrial Electronics - INDEL 2018), који је окупио70 учесника из земље и иностранства.

ИНДЕЛ 2018 је научно-стручни скуп чије се најважније теме односе на индустријску и енергетску електронику, обновљиве изворе енергије, енергетику и системе за управљање.

Симпозијум je отворио Ален Шеранић, министар науке и технологије у Влади РС, а представљено је 40 прихваћених радова, чији су аутори из 19 земаља широм свијета (Босна и Херцеговина, Србија, Русија, Турска, Пољска, Њемачка, Шпанија, Индија, Хрватска, Италија итд.).

У оквиру Симпозијума одржана су два туторијала: први, под насловом „Power Converters for Energy Storage Applications - Analysis and Design from Theory to Practice“ одржао је проф. др Петар Грбовић (Универзитет у Инзбруку, Аустрија), док су проф. др Дражен Дујић (Федерална политехничка школа у Лозани - EPFL, Швајцарска), др Александар Кристе (EPFL) и мр Стефан Миловановић (EPFL) одржали други туторијал под насловом „MMC-based Converters for MVDC Applications“.

На пленарној сесији одржана су два предавања, ријеч је о предававању  доц. др Данијел Данковићa (Универзитет у Нишу) и академикa Нинославa Стојадиновићa (САНУ, Србија), oни су презентовали су рад под називом: „NBTI and Radiation Related Degradation and Lifetime Estimation in Power VDMOSFETs“,

Pроф. др Дражен Дујић (EPFL, Швајцарска) презентовао је рад под називом: „Modular Multilevel Converter Based Conversion for MVDC Applications“.  

Покровитељ Симпозијума традиционално је Министарство за науку и технологију Републике Српске, а ово је други Симпозијум који је под коспонзорством Међународног удружења инжењера електротехнике (IEEE).

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8206/indel-unibl-00.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8206/indel-unibl-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8206/indel-unibl-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8206/indel-unibl-03.jpg