Навигација

Правни факултет обиљежио 43 године рада

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Правни факултет Универзитета у Бањој Луци, 6. фебурара 2018. године обиљежио је 43 године постојања и успјешног рада, а  тим поводом промовисано је  127 дипломираних правника и два магистра правних наука. 

Вршилац дужности ректора Универзитета у Бањалуци проф. др Радослав Гајанин рекао је да је Правни факултет један од најбоље организованих факултета у саставу Универзитета.

Он каже да је ово и једна од најстаријих чланица Универзитета, која данас наставу  изводи на првом и другом циклусу студија.

''Наставни циклус на свим катедрама је заиста успјешно организован'', казао је проф. др Радослав Гајанин и истакао да су управо са овог факултета потекли највиши носиоци законодавне и извршне власти у РС.

Младим правницима који су на овој церемонији промовисани у звање дипломирани правник пожелио је срећу и успјех у даљем раду.

''Очекујемо да у наредном периоду креирате правне регулативе по мјери друштвено активних, вриједних и одговорних академских грађана, а на штету оних који се неакадемски понашају и који су у апсолутној мањи...'', казао је в.д. ректора.

Дипломе које су уручене правницима, како каже в.д. ректора, доказ су да су студенти академски оспособљени.

''Ваша едукација на овај начин није окончана, континуирано стицање знања је непходно. Управо на том путу ћете имати подршку професора и Универзитета у Бањој Луци'', подсјетио је Гајанин и исказао наду да ће Правни факултет у скорој будућности покренути и трећи циклус студија.
''Универзитет ће подржати факултет у намјери да модернизује студијске програме, рационализује програме и покрене студије трећег циклуса'', нагласио је в.д. ректора.

Он је посебно истако да Универзитет подржава активности на самосталности факултета, али и већој одговорности руководства факултета.

''План је да у будућности Универзитет буде потпуно интегрисан што се тиче наставних и академских питања, али и да има финансијски субјективитет'', казао је Гајанин и додао да би факултети на тај начин могли располагати средствима које остваре. 

Како каже на овим питањима се интензивно ради у сарадњи са Министарством просвјете и културе РС и Универзитетом у Источном Сарајеву, а све  кроз измјене и допуне Закона о високом образовању.

Декан Правног факултета проф. др Жељко Мирјанић, наводи да генерације студената које су дипломирале на Правном факултету, данас креирају правни живот учествујући у раду институција, разних удружења, организација и привредних друштава. 

"Поносни смо на наше студенте, а мислимо и да Република Српска и сви грађани могу бити поносни на овај факултет", рекао је Мирјанић.
Скупу се обратио и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је навео да је Правни факултет једна од најважнијих високошколских установа.

Додик је изразио увјерење да ће са угледом који има Правни факултет, али и Универзитет у у цјелини, и убудуће привлачити младе људе. 

"Чињеница да овај факултет постоји 43 године говори о томе да су многе генерације које су овдје школоване данас важни људи у друштвеном, политичком, правном и привредном систему Републике Српске", рекао је Додик. 

Он је додао да данас није само важан дан за Правни факултет у Бањој Луци, већ и за друштво у цјелини, те честитао годишњицу овој високообразовној установи и захвалио на преданом раду и истрајности. 
Уваженом скупу се обратио и предсједник Академије наука и умјетности РС академик Рајко Кузмановић.

Академик се у пригодној бесједи присјетио историје оснивања Правног факултета.

Свечаности су присуствовали и помоћник министра за високо образовање Радмила Пејић, правни стручњаци и бројни гости из јавног, друштвеног и научног живота Републике Српске.

Слике

 • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9763.jpg
 • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9755.jpg
 • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9780.jpg
 • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9736.jpg
 • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9740.jpg
 • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9742.jpg
 • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9743.jpg
 • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9749.jpg
 • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9778.jpg
 • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9767.jpg
 • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9753.jpg
 • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9782.jpg
 • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9787.jpg
 • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9805.jpg