Навигација
ViberX logo

Представници Универзитета у Бањој Луци боравили у радној посјети истраживачким институцијама у Трсту и Љубљани

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

У оквиру пројекта под називом „Подршка имплементацији пројеката из ЕУ програма HORIZON 2020 - KNOWLEDGE AND INNOVATION TRANSFER THROUGH EUROPE (KITE) који се реализује на Универзитету у Бањој Луци, а финансира из средстава Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине, радни тим Универзитета у Бањој Луци посјетио је у периоду од 02. до 05 марта 2015. године двије истраживачке институције: Area Scientific Park у Трсту (Италија) и Универзитет у Љубљани (Словенија).

Представници Универзитета у Бањој Луци боравили у радној посјети  истраживачким институцијама у Трсту и Љубљани

Радни тим су чинили: проф. др Милан Матаруга, проректор за научно-истраживачки рад; проф. др Драшко Маринковић, проректор за кадровска и материјална питања; мр Ђорђе Маркез, генерални секретар Универзитета и мр Бранислав Цвјетковић, сарадник на пројекту.

Циљ посјете је био успостављање сарадње са наведеним институцијама и упознавање са њиховим искуствима у области трансфера знања и технологија са Универзитета у привреду, заштите интелектуалног власништва, процеса патентирања и заштите патената, повезивања с привредом и сл.

Први дан радне посјете делегације Универзитета у Бањој Луци био је резервисан за Area Science Park у Трсту, када је између осталог, одржан састанак са тимом који води пројекте у вези са напријед наведеним темама, а којег су чинили: Стивен Тејлор, Александро Парели и Марина Козлик Мерцатели. На састанку се разговарало о могућностима за проширење сарадње између Универзитета у Бањој Луци, Area Science Park и Friuli Venezia Giulia региона, а том приликом, тим из Италије је исказао искрену жељу за сарадњом са институцијама у Републици Српској. Потенцијални модалитети сарадње били су тема разговора и са научним радницима који раде у Area Scиence Park, са којима је тим из Бање Луке разговарао након обиласка лабораторије у кругу овог научно технолошког парка, иначе једног од највећих те врсте у свијету.

Представници Универзитета у Бањој Луци боравили у радној посјети  истраживачким институцијама у Трсту и Љубљани

Наредног дана, представници Универзитета у Бањој Луци присуствовали су семинару под називом “Innovative support models for research activities”, на којем су предавања одржали стручњаци за међународну сарадњу са ETH универзитета из Цириха.

Трећег дана своје радне посјете, представници УНБЛ посјетили су Универзитет у Љубљани, гдје су вођени конструктивни разговори о потенцијалној сарадњи у наведним областима са представницима ове словеначке високошколске институције: др Маријаном Лебаном, представником Универзитетске службе за научни развој и интелектуално власништво; Мајом Диздаревић, представником Каријерног центра Универзитета у Љубљани; проф. др Славком Долиншеком, представником Љубљанског универзитетског инкубатора, те Матејем Стевановичем, вођом пројекта „Инкубатор“ на Универзитету у Љубљани.

Истог дана, проф. др Маја Маковец Бренчич, проректор Универзитета у Љубљани и проф. др Игор Поточник, продекан Биотехничког факултета, организовали су у Ректорату званични пријем за делегацију Универзитета у Бањој Луци.

Свој радни боравак на Универзитету у Љубљани представници УНБЛ завршили су посјетом Биотехничком факултету, односно састанком и размјеном искустава са колегама са ове високошколске установе.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/4043/Slovenija-mala.gif