Навигација
ViberX logo

У Словенији одржана Генерална скупштина мреже универзитета EMUNI

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

У Порторожу (Република Словенија) од 11-13.02.2015. године одржан је низ манифестација у којима су учествовали партнери који чине мрежу универзитета под називом EMUNI (Euro-Mediterranean University).


У Словенији одржана Генерална скупштина мреже универзитета EMUNI

Ова мрежу тренутно чини 111 универзитета, института, центара и међународних владиних и невладиних организација Евро-медитеранске регије. Универзитет у Бањој Луци је члан мреже од 2011. године. Више података о чланицама, структури и активностима EMUNI видјети на www.emuni.si

На састанку Генералне скупштине EMUNI, одржаном 11.02.215. године у Порторожу, 
верификовано је чланство нових партнера, усвојен извјештај о активностима за претходну годину и усвојене измјене Статута. Овим измјенама је успостављен ефикаснији систем функционисања надлежних органа EMUNI: Управног одбора, Сената и предсједника.

Након завршетка рада Генералне скупштине, у згради позоришта Тартини у Пирану је отворена годишња међународна конференција EMUNI под насловом „Научна дипломатија“, која је након поздравних ријечи министра иностраних послова Републике Словеније г. Карла Ерјавца, замјенице градоначелника Пирана г-ђе Меире Хот и уводних излагања, наставила рад 12.02. 2015. године у Порторожу.




Конференцију је пратило око 150 учесника из 35 различитих држава. Током рада у три различита панела, конференција се бавила питањима будућности сарадње у Евро-медитеранској регији у свјетлу политичке нестабилности и економске неизвјесности региона, научном дипломатијом као оруђем интеркултуралног дијалога и ефикасног парнтерства, те пројектима дијалога у области науке и иновација на Блиском Истоку.

У петак 13.02. 2105. године одржан је састанак на којем је представљен од ЕУ одобрени пројекат из програма Хоризонт 2020 под скраћеним називом MERID (Middle East Research and Innovation Dialogue), који координише EMUNI, а проводи га 12 партнера из Европе и Блиског Истока.



У наведеним активностима, у име Универзитета у Бањој Луци, присуствовали су проректори проф. др Валерија Шаула и проф. др Драшко Маринковић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/3988/EMUNIfoto-mala.png