Навигација
ViberX logo

Преминуо академик Раде Михаљчић

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Угледни српски историчар академик Раде Михаљчић, професор емеритус Универзитета у Бањој Луци и редовни члан Академије наука и умјетности Републике Српске, преминуо је у 26. марта 2020. у Београду у 83. години живота.

Рођен је 21. јаунара 1937. године у Средњој Јурковици код Градишке. Као дјечак одведен је у јасеновачки систем логора, у којем је изгубио родитеље и најближе сроднике. Основну школу похађао је у Сиску и Котор Варошу, а гимназију у Бањој Луци. Дипломирао је историју на Филозофском факултету Универзитета у Београду 1960. године, а затим на истом факултету магистрирао 1965. године, те докторирао 1971. Током  1966. и 1967. провео је три мјесеца у Француској, на специјализацији код чувеног историчара Жоржа Дибија, и седам мјесеци у Грчкој. На Филозофском факултету Универзитета у Београду прошао је кроз сва звања, од асистента до редовног професора,  у звање редовног професора је изабран 1984. године. Био је и редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци, а 2009. године Универзитет у Бањој Луци му је додијело звање професор емеритус. 

За дописног члана Академије наука и умјетности Републике Српске изабран је 21. јуна 2004, а за редовног 5. септембра 2008. године.

Академик Михаљчић је аутор многих дјела, а најзначајнија су: ,,Крај Српског Царства’’, ,,Лазар Хребељановић ‒ историја, култ, предање’’, ,,Јунаци Косовске легенде’’, ,,Српска прошлост и народно сећање’’, ,,Изворна вредност старе српске грађе’’, ,,Владарске титуле обласних господара’’ и ,,Закони у старим српским исправама: правни прописи, преводи, уводни текстови и објашњења’’.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9924/AKADEMIK_MIHALJCIC.jpg