Навигација
ViberX logo

Представници Универзитета на „Европској ноћи истраживача”

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Представници организационих јединица Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ), учествоваће у програму манифестације „Европска ноћ истраживача”, која ће се одржати 27. септембра 2019. године у Бањој Луци.

Дио активности под називом Science Talks, биће одржан 28. септембра 2019. године.

Како је најављено са Универзитета у Бањој Луци учествују представници Природно -математичког факултета, Медицинског факултета, Електротехничког факултета, Филолошког факултета, Економског факултета, Технолошког факултета и Конфуцијевог института.

„Европска ноћ истраживача” која се по осми пут организује у Босни и Херцеговини, највећа је и најзабавнија манифестација која промовише науку и истраживачки рад у Европи. Ове године планирано је да се одржи у Бањој Луци, Сарајеву, Мостару, Бијељини, Горажду, Тузли, Коњицу, Брчком и Требињу. Манифестација ће у Бањој Луци бити одржана на неколико локација, и то у Дому омладине, Музеју Републике Српске, Музеју савремене умјетности Републике Српске, Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, Дјечијем позоришту Републике Српске, ,,Робокидсу’’, као и у просторијама Техничке школе.

Ово је догађај који се одржава широм Европе под иницијативом Европске комисије од 2005. године као дио ФП7, а садашњег Хоризонт 2020 програма, који окупља велики број посјетилаца и истраживача једном годишње, посљедњег петка у септембру.

Циљ „Европске ноћ истраживача” од 2005. године је промоција научних истраживања и каријере научника – истраживача, као и подизање свијести код шире јавности о утицају истраживања на свакодневни живот. Промоција науке и научно-истраживачког рада, у случају ,,Ноћи истраживача” подразумијева разне активности у вечерњим часовима, а тежиште је на представљању истраживача у опуштеној и пријатељској атмосфери, истицању позитивног утицаја истраживача на свакодневни живот, те на промовисању каријере истраживача, посебно код младих.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9325/noc-istrazivaca.jpg