Навигација
Viber

Гостујућа предавања професорки са Универзитета у Торину

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Проф. др Љиљана Бањанин и проф. др Ђулија Базелика, са Факултета за стране језике и књижевности и модерне културе Универзитета у Торину, од 23. до  30. маја 2019. године одржале су циклус предавања на Филилошком факултету Универзитета у Бањој Луци. 

Ријеч је о предавањима за студенте италинаског језика, али и других студијских програма Филолошког факултета, а све у организацији студјског програма Италијанског језика и књижевности Филолошког факултета, који је реализовао EРАЗМУС + пројекат размјене студената и академског особља са Факултетом за стране језике и књижевности и модерне културе Универзитета у Торину.

Професорица Бањанин дуги низ година истражује словенско-романске књижевне и културне релације, а њена предавања на Филолошком обухватила су сљедеће тематске области: романи и приче Иве Андрића у италијанском преводу, слика Италије код словенских путописаца и путника у 19. и 20. вијеку, српско-италијанске књижевне везе у 19. и 20. вијеку.

Предавања професорице Базелике била су посвећена превођењу, а фокус је био на италијанским преводима са словенских језика. 

Поред гостујућих предавања, организоване су промотивне активности Универзитета у Торину и промоција EРАЗУМУС + пројекта. Своја искуства са размјене са присутнима су подијелиле двије студенткиње италијанистике које су провеле један семестар на размјени у Торину, као и двоје студената са Универзитета у Торину који су тренутно на размјени на Универзитету у Бањој Луци, гдје уче српски језик и прате предавања на Филолошком и Економском факултету.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8993/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8993/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_1.jpg