Навигација
ViberX logo

Студенти психологије дио важног пројекта

Универзитет у Бањој ЛуциОпштеПриче за примјер

Пројекат „Миграције – траума у транзицији“, окупио је учеснике више европских земаља, а међу њима су и студенти Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ).

Kако је објаснила студенткиња завршне године другог циклуса студија психологије Данка Стојановић, студенти психологије Филозофског факултета су дио овог пројекта пуних седам година.

По њеним ријечима, за тих седам година наши студенти су учествовали у низу међународних љетних школа насталих у склопу пројекта „Траума, повјерење и сјећање“.

''Временом, усљед избјегличког таласа који је преплавио Европу, пројекат је растао, а фокус пројекта се преусмјерио на тему избјеглиштва, сада под називом „Миграције – траума у транзицији“. У пројекту учествује неколико универзитета из Србије, Њемачке, Бугарске, Грчке, Турске као и Босне и Херцеговине'', каже Данка.

Подвлачећи црту шта је урађено у протеклом времену, Данка Стојановић наглашава да је у склопу овог пројекта 2018. године одржана љетна школа у Београду, гдје су студенти психологије УНИБЛ током осам дана присуствовали предавањима о узроцима, посљедицама и терапијским могућностима на пољу социјалне трауме. 

''С обзиром да третман социјалне трауме захтијева интердисциплинаран и специфичан приступ, током љетне школе студенти су слушали о њеним клиничким, развојним, социјалним, психолошким, културолошким аспектима, као и етичким и методолошким аспектима истраживања. Поред предавања студенти су имали и прилику да чују искуства стручњака који су радили са мигрантима и избјеглицама и да дискутују са њима на различите теме'', објаснила је ова студенткиња другог циклуса студија и с поносом додала да је у том контексту и студент психологије Јамен Хрекес имао прилику да одржи радионицу о раду са избјеглицама.

Ту није крај активностима у овом пројекту. 

Данка Стојановић, тако каже и да су током посљедње двије године пројекта, експерти из различитих области психологије и сродних наука имали заједничке сесије на којима су расправљали о условима са којима се сусрећу мигранти и избјеглице, који посљедњих година насељавају Европу, и начинима унапређења њиховог положаја.

''Kао резултат тих сесија настале су препоруке на плану интеграције миграната и избјеглица, њихове едукације и унапређења њиховог менталног здравља. Kако би своје препоруке подијелили са широм публиком 1. децембра 2018. је у Берлину одржана конференција на којој су присуствовали како експерти у раду са мигрантима и избјеглицама, тако и политичари и амбасадори држава које учествују у пројекту, укључујући и представнике Универзитета у Бања Луци'', испричала је Данка наглашавајући да су на овом догађају као представници наше академске заједнице биле проф.др Александра Хаџић и доц. др Славица Тутњевић са СП Психологија Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци. 

На конференцију је био и позван по један студент са сваког универзитета, који је имао прилику да присуствује финалном уређивању препорука и њиховом излагању јавности на конференцији за медије. Испред Универзитета у Бања Луци, овај задатак је успјешно обавила студенткиња Данка Стојановић.

Двије књиге реномираних издавача

Оно што је важно истаћи је и чињеница да су током седам година овог пројекта настале и двије књиге у издању реномираних европских издавачких кућа, које су објављене под називима “Trauma, Trust and Memory” и “Forced Migration adn Social Trauma: Interdisciplinary Perspectives from Psychoanalysis, Psychology, Sociology and Politics”, а на којима с радили бројни стручњаци, укључујући и професоре и студенте са нашег факултета:

Kао резултат посљедње двије љетне школе и конфренције у Берлину настао је и приручник са препорукама у раду са мигрантима и избјеглицама на подручју интеграције, едукације и менталног здравља, који ће бити преведен и на српски језик.

Активности у 2019. години 

Kоначно, током 2019. године, у склопу овог пројекта планирано је да студенти и професори са Универзитета у Бања Луци поново учествују у љетној школи која ће ове године бити одржана у Берлину. 

Покровитељ

Пројекат „Миграције – траума у транзицији“, се изводи под покровитељством Њемачке службе за академску размјену (ДААД), а координатор пројекта на УНИБЛ је проф. др Александра Хаџић.

Линкови

Додатне информације о пројекту и публикацијама доступне путем wеб-страница:

https://www.ipu-berlin.de/en/study-courses/international/international-profile/network-trauma-trust-memory.htmlhttps://www.ipu-berlin.de/en/study-courses/international/international-profile/network-trauma-trust-memory.html

https://www.ipu-berlin.de/en/study-courses/international/international-profile/migration-trauma-in-transition.html

https://www.routledge.com/Trauma-Trust-and-Memory-Social-Trauma-and-Reconciliation-in-Psychoanalysis/Hamburger/p/book/9781782204473

https://www.routledge.com/Forced-Migration-and-Social-Trauma-Interdisciplinary-Perspectives-from/Hamburger-Hancheva-Ozcurumez-Scher-Stankovic-Tutnjevic/p/book/9781138361812

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8381/studenti-psihilogije-dio-vaznog-projekta.jpg