Навигација
ViberX logo

Мисија шумарства Свјетске банке посјетила Шумарски факултет

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Делегација Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) разговарала је 05. фебруара 2020. године, са члановима Мисије шумарства Свјетске банке, о стању у шумарском сектору.

Током састанка одржаном у просторијама Шумарског факултета УНИБЛ, било је ријечи о могућностима и циљевима даље подршке Свјетске банке шумарском сектору БиХ, а са посебним фокусом на економске услуге и укупну модернизацију и конкурентност шумарског сектора. 

Представници Шумарског факултета су госте упознали са стањем у сектору шумарства и прераде дрвета у Републици Српској, са посебним освртом на законску регулативу, реорганизацију ЈПШ ,,Шуме Републике Српске”. Била је ово прилика да се чланови Мисије шумарства упознају и са проблематиком диференцијалне ренте и класификације шумских газдинстава, цијена производа шумарства, односа са дрвопрерађивачким сектором, као и са изворима финансирања сектора шумарства, те о коришћењу недрвних шумских производа, али и осталим економско-организационим аспектима важним за развој сектора. Посебно је истакнута проблематика инвентуре шума на великим површинама, за коју су представници Мисије изразили посебан интерес.

Руководилац Мисије Свјетске банке Тука Кастрен, изразио је задовољство активним укључивањем представника Универзитета у идентификовање основних проблема у сектору шумарства. С друге стране, представници Шумарског факултета истакли су став да проблеме у овом, као и у другим секторима, не би требало рјешавати без активног ангажовања представника академске заједнице, јер како је наведено током састанка само укључивањем свих интересних група може добити реална перспектива проблема, али и могућих рјешења.

У делегацији Мисије шумарства поред руководиоца, били су и Рајсех Коирола, Клас Сандер и Уна Ђикић, док су домаћини били декан Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци проф. др Војислав Дукић, доц. др Драган Чомић и доц. др Дане Марчета.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9755/sumarski_fakultet_unibl.jpg