Навигација
ViberX logo

Одата почаст настрадалим студентима и радницима Универзитета

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

У оквиру обиљежавања 44 године успјешног рада и развоја Универзитета у Бањој Луци, 6. новембра 2019. одржан је помен и положени су  вијенци на Спомен-плочу погинулим студентима и радницима Универзитета у Бањој Луци који су положили своје животе у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Послије вјерског обреда на платоу између Машинског и Правног факултета, услиједило је обраћање ректора Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослава Гајанина који је нагласио да ће Универзитет увијек чувати од заборава сјећање на 87 радника и студената Универзитета који су своје животе дали за Републику Српску.

„Много је бораца Војске Републике Српске који су у тој борби положили своје животе у протеклом рату и нису дочекали дане мира. Нажалост, међу њима су и наше колеге. Храброст, патриотизам и витешки морал бораца из редова студената и професора Универзитета у Бањој Луци, у тешким временима за српски народ, треба да буду узор свима нама“, казао је ректор Гајанин.

„Обавеза свих нас је и да штитимо интересе Републике Српске, интересе јавних установа и Универзитета. Скренућемо пажњу појединцима и институцијама које скрену са таквог пута“, поручио је Гајанин.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Радомир Граонић рекао је да је Студентска бригада била јединствена у Војсци Републике Српске, јер је представљала спој студената и професора и бројала је око 2.100 бораца и њен борбени пут је углавном био на бихаћком ратишту. Он је истакао да су имали значајне борбене улоге у заустављању офанзиве Петог корпуса и ослобађању тада изгубљених територија, а расформирана је 13. јануара 1995. године.

„У свим друштвима студенти представљају најважнији интелектуални и биолошки потенцијал и све државе свијета настоје их у рату заштити од страдања, али када је држава угрожена, ангажују се и посљедње резерве и сви потенцијали. Тако је и Република Српска у завршним годинама рата мобилисала Студентску бригаду“, навео је Граонић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић рекао је да страдали студенти и радници Универзитета због жртве коју су поднијели не смију бити заборављени.

„Историја српског народа пуна је примјера храбрости српских бораца који су по годинама живота били млади, али су у борби за слободу свог народа учинили највећа јуначка дјела. Тако је било и у протеклом рату када су неке од најелитнијих јединица Војске Републике Српске биле попуњене младим борцима“, поручио је Рогић и нагласио да је највећу жртву дала интелектуална младост Студентске бригаде и њени борци, јер су били дубоко свјесни гдје одлазе и да се можда никада неће вратити.

Он је поручио окупљеним студентима да будућност Републике Српске остаје на њима и да им Студентска бригада буде мотивација да боље уче и раде и сачувају Републику.

Зора Вуковић, мајка погинулог студента Електротехничког факултета Бориса Вуковића, рекла је да је Борис имао 21 годину када је погинуо од НАТО авијације на подручју Мркоњић Града, те да сваке године присуствује обиљежавању страдања.

Вијенце на Спомен-плочу положили су: породице настрадалих, представници Студентског парламента и Уније студената, руководство Универзитета, декани организационих јединица, представници Управног одбора Универзитета, помоћник министра за високо образовање др Радмила Пејић, помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Радомир Граонић, предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић, представници Борачке организације града Бања Лука и други.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0879.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0840.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0834.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0855.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0848.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0800.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0869.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0870.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0859.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0867.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0804.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9461/IMG_0804.jpg