Навигација
ViberX logo

Руководство Универзитета разговарало са министром Рајчевићем

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Руководство Универзитета у Бањој Луци, предвођено ректором проф. др Радославом Гајанином, 18. октобра 2019. године разговарало је са министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске мр Срђаном Рајчевићем.

На састанку одржаном у кабинету ректора, разговарано је о преднацртима закона о високом образовању Републике Српске и закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске, као и о другим важним темама из области високог образовања.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин је рекао да је Универзитет задовољан Преднацртом закона о високом образовању.

"Важно је да се постепено пооштре критеријуми када је ријеч о изборима у звања, те да се инсистира на модернизацији и интернационализацији високошколских установа. Такође, предвиђена је комерцијализација знања, односно да чланице Универзитета имају могућност пружања услуга на тржишту", рекао је  ректор Гајанин након састанка са ресорним министром.

Он је додао да је новим законима предвиђено и подизање квалитета наставе и наставног процеса, те оцијенио одличном сарадњу Универзитета и Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске мр Срђан  Рајчевић, нагласио је да се доношењем нових закона о високом образовању и обезбјеђивању квалитета стварају добри правни основи за наставак оперативних активности у реформском периоду. Он је навео да је циљ да се конципира и трасира пут за квалитетан развој и интернационализацију високог образовања у Српској, "са којег нико у будућности неће моћи да скрене".

"Остаје да академска заједница, ресорно министарство и Влада заједно раде на поспјешивању рјешења из наведених закона и да се иде напријед на плану реформе високог образовања", казао је министар Рајчевић.

Министар је навео и да ће се у оквиру реформе високог образовања у Републици Српској и даље инсистирати на његовој интернационализацији, модернизацији и рационализацији.

Састанку су присуствовали и проректор за нучноистрачивачки рад и развој проф. др Горан Латиновић, проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу проф. др Биљана Антуновић, генерални секретар Универзитета мр Ђорђе Маркез, финансијски директор Универзитета Душко Лазић и помоћник министра за научнотехнолошки развој Синиша Марчић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9387/IMG_4211.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9387/IMG_4225.JPG