Навигација
ViberX logo

Проф. Маријана Каповић Соломун на засједању земаља потписница УН Конвенције

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Проф. др Маријана Каповић Соломун, ванредни професор Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци, као именовани члан научног тијела UN Конвенције за борбу против дезертификације (UNCCD SPI) учествује у четрнаестом засиједању земаља потписница ове УН Конвенције UNCCD COP14, Њу Делхи, Индија.

Према званичним документима UNCCD Конвенције (https://www.unccd.int/official-documents) деградација земљишта све више долази у фокус земаља свијета, имајући у виду чињеницу да је земљиште најважнији медијум производње хране и као такво има незамјењив значај када је ријеч о природним ресурсима. Данас је преко милион врста на ивици истребљења, што пријети глобалној сигурности хране, углавном због губитка станишта и деградације земљишта. Три од четири хектара земљишта су измењена у односу на своје природно стање, а продуктивност од око 1 на свака 4 хектара земљишта опада.  Деградација земљишта је у порасту и погађа 3,2 милијарде људи широм света, што у  комбинацији са климатским променама и губитком биодиверзитета може узроковати миграције око 700 милиона људи до 2050. године.

Смањење и заокрет деградације земљишта уз убрзање позитивних достигнућа за људе и екосистеме у циљу постизања циљева одрживог развоја основна је тема четрнаестог заседања Конференције земаља потписница Конвенције Уједињених нација о сузбијању дезертификације (COP14). UNCCD-ове конференције земаља потписница су мјесто на којем се Владе држава договарају о стратешким и ефикасним циљевима коришћења земљишта и одрживим циљевима управљања земљиштем како би осигурала одрживост природних ресурса и екосистема у цјелини.

Очекује се да ће на COP14 учествовати преко 3.000 учесника из цијелог свијета. Потписнице Конвенције договораће се о будућим корацима које ће свака земља предузети у наредне двије године и касније како би нас довеле на пут одрживог развоја. Научно тијело UNCCD Конвенције чији је члан и проф. др Маријана Каповић Соломун, има велики значај у креирању приједлога политика, приступа и стратешких корака који ће се предлагати земљама потписницама као пут ка достизању неутралности деградације земљишта до 2030. године на глобалном нивоу.

Министри из 196 земаља, научници и представници националних и локалних управа, невладиних организација, приватног сектора, представници привреде,  жене, млади, новинари  и друге групе заједница имаће прилику да кроз своју експертизу размијене знања и искуства и договарају се о о најповољнијим рјешењима у области деградације земљишта

Као именовани експерт UN Конвенције, проф. др Маријана Каповић Соломун ће одржати предавање под називом „Measures to avoid, reduce and reverse land degradation„ а у оквиру сесије „Tools and practices to achieve multiple benefits through LDN“.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9248/20190902_145927__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9248/20190902_141936__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9248/20190901_121447__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9248/20190902_142118__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9248/FB_IMG_1567423240812__1_.jpg