Навигација
ViberX logo

Ректор Жигаљев посјетио УНИБЛ

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Делегација Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ), предвођена ректором проф. др Радославом Гајанином, састала се 14. маја 2019. године са проф. др Борисом Жигаљевим, ректором Нижњеновгородског државног лингвистичког универзитета Н.А. Доброљубов (НГЛУ).

Ректор Гајанин је на састанку у Кабинета ректора, истакао да Универзитет у Бањој Луци има добру сарадњу са високошколским установама из Русије, али и да ту сарадњу треба и даље развијати.

Он је нагласио да сарадњу треба интензивирати на пољу размјене студената и наставног особља између високошколских установа.

С друге стране, ректор Жигаљев је током састанка изнио приједлог и да се оснују заједнички студијски програми, а на којима би свршени дипломци добили двије дипломе. Како је навео, биле би то дипломе Универзитета у Бањој Луци и Универзитета Доброљубов.

Ректори су сагласни да овај процес треба и законски ускладити. По ријечма ректора Гајанина, УНИБЛ ће предложити да у новом закону о високом образовању, а који би требао бити донесен до краја године, управо буде регулисано издавање двојних диплома.

Проф. др Петар Пенда и проф. др Здравко Злокапа, декани Филолошког факултета и Факултета политичких наука, навели су да постоји добра сарадња са факултетима и универзитетима из Русије, када је ријеч о размјени студената, али да је у наредном периоду потребно радити и на размјени академског особља.

Иначе, након састанка двије делегације декан Злокапа и ректор Жигаљев, потписали су додатни Споразум, чији је циљ равој сарадње између НГЛУ и Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци.

Основни правци сарадње између њих односиће се на размјену студената, али и размјену предавача, као и спровођење фундаменталних, истраживачких, методичких и примјењених научних истраживања у социјално-културној сфери и области политикологије. Овај споразум планира и друге облике сарадње.

Састанку и потписивању су присуствовали и проф. др Страин Посављак, проректор за наставу и студентска питања, проф. др Горан Латиновић, проректор за научно-истраживачки рад и развој Универзитета и доц. др Александар Врањеш, продекан за научно-истраживачки рад Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8897/rusi2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8897/rusi1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8897/rusi3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8897/rusi4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8897/rusi5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8897/rusi6.jpg