Навигација
ViberX logo

Потписан Уговор о сарадњи са Московским државним институтом

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци и проф. др Арсениј Станиславович Mиронов, ректор Московског државног института за културу, 13. маја 2019. године потписали су Уговор о сарадњи.

Основни циљ Уговора који је потписан у Ректорату Универзитета у Бањој Луци,  јесте организација академске сарадње у научној, наставној, иновационој, културној, информационој и другим сферама дјелатности, између осталог и путем информационо-комуникационих и дистанционих технологија. 

Како се наводи, обе стране ће подстицати учвршћивање односа међу универзитетима у области науке, образовања и културе.
''Уговорне стране ће подстицати међусобне посјете и размјену наставног особља, стручњака, све у циљу извођења наставе, мајсторских радионица, организације научно-истраживачких пројеката, заједничких консултација и курсева доквалификације за студенте и докторанде. Уговорне стране ће размјењивати научне информације, стручну литературу, а такође и искуства у области наставног процеса и резултате научних истраживања'', наводи се у Уговору и наглашава да је циљ такође и подстицање размјене студената.

''Уговорне стране ће подстицати културну размјену, а такође наставну дјелатност у области ширења и популаризације руског језика и културе у образовном простору Републике Српске и српског језика и културе на територији Руске Федерације'', наводи се између осталог у Уговору. 

Прије потписивања Уговора, ректори два универзитета одржали су састанак на којем је било ријечи о сарадњи. Састанку и потписивању Уговора су присуствовали проф. др Лука Кецман, проректор за материјалне и људске ресурсе, проф. др Биљана Антуновић, проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу и проф. др Горан Латновић, проректор за научно-истраживачки рад и развој Универзитета. На састанку је био и Алексеј Виталијевич Петров, савјетник за међународну сарадњу ректора Миронова.

Ректор Миронов је у наставку дана одржао и предавање на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, на тему ''Актуелни културолошки код словенске цивилизације у руском и српском епосу''. Потом је одржао одвојене састанке са проф. др Петром Пендом и проф. др Здравком Злокапом, деканима Филолошког факултета и Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8885/IMG_3729.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8885/IMG_20190513_102334.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8885/IMG_20190513_102506.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8885/IMG_20190513_103058.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8885/IMG_3734.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8885/IMG_3736.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8885/IMG_3747.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8885/IMG_3751.jpg