Навигација
ViberX logo

Десет година Рударског факултета

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Свечаном академијом, 13. маја 2019. године обиљежено је десет година успјешног рада Рударског факултета Универзитета у Бањој Луци, а најбољим дипломцима уручене су златне значке, док су појединцима и институцијама који су допринијели развоју ове високошколске установе уручене плакете и повеље.

Проф. др Владимир Малбашић, декан Рударског факултета у Приједору, на свечаности одржаној у приједром кину ''Козара'', подсјетио је на историјат ове установе и најавио планове, међу којима су најважнији интернационализација и развој међународне мобилности студената и наставника. 

Малбашић је навео изазове са којима се овај факултет сусреће, истичући да је на првом мјесту чињеница да средње школе не образују рударско-геолошке техничаре. 

"Таквих је у посљедње 24 године у Републици Српској само три генерације. Ту су и неријешени имовинско-правни односи објекта у којем радимо, као и недостатак системског рјешења за смјештај и исхрану студената, будући да сада имамо само прелазно рјешење", рекао је Малбашић. 

Он је нагласио да се након дужег низа година коначно дошло до законских измјена којима је и установама, попут ове омогућено учешће на тржишту када је у питању израда пројектне документације, те да овај факултет у скорије вријеме очекује лиценце за ту дјелатност. 

На овом факултету, на којем је до данас дипломирао 131 студент, постоје два студијска програма првог циклуса - рударство и геолошко инжењерство, као и један програм другог циклуса - рударско-геолошко инжењерство. 

Проф. др Страин Посављак, проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Бањалуци рекао је да је бањалучки Универзитет у марту ове године реакредитован и да је међу 16 реакредитованих студијских програма и приједорско рударство, а да за геолошко инжењерство акредитација слиједи, будући да га похађа тек прва генерација. 

"На овом факултету је да учествује у промјенама и да обезбиједи да се на овим просторима не угаси рударство", поручио је проректор Посављак. 

Проф. др Надежда Ћалић, први декан Факултета, рекла је да је мисија ове установе значајна како са становишта едукације, тако и за експлоатацију и геолошка истраживања. 

Ћалићева је, обраћајући се присутнима у име свих добитника признања, изразила задовољство постигнућима у образовном смислу и незадовољство мањком сарадње са привредом. 
"Република Српска има више од 50 минералних ресурса и уговоре о концесијама са 90 привредника, што потврђује потребу за образовање кадрова на овом факултету, а сарадња са привредом је битна и за научно-истраживачки рад саме установе", навела је Ћалићева. 

Промовисана је и монографија "10/22 Рударског факултета" у којој се приказује рад ове високошколске установе и десет година рада Рударског факултета у Приједору од осамостаљивања, који је раније дјеловао као одјсек у оквиру Технолошког факултета Универзитета у Бањој Луци.

Свечаности су присуствовали Сњежана Хрваћанин, савјетник министра просвјете и култура Републике Српске, Александар Миљуш замјеник градоначелник Приједора, као и представници Министарства енергетике и рударства Републике Српске. 

Обиљежавању су присуствовали и представници Рударско-геолошког факултета у Београду, компаније "Арселор Митал Приједор", Рудника жељезне руде "Љубија" и бројних других пословних партнера Рударског факултета. 

У пратећем програму наступио је хор приједорске Музичке школе "Саво Балабан", којим је дириговао професор Горан Вулета. 

(АГЕНЦИЈЕ/УНИБЛ)
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4370.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4164.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4166.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4195.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4203.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4206.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4370.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4228.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4301.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4304.JPG