Навигација
ViberX logo

Делегација Ханбана посјетила УНИБЛ

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Делегација Универзитета у Бањој Луци предвођена ректором проф. др Радославом Гајанином, 10. маја 2019. године састала се са делегацијом Националне канцеларије за промоцију кинеског језика и сједиштем Конфуцијевих института (Ханбан).

Проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци, на састанку у Ректорату, представио је Универзитет, али и активности које је у протеклом периоду успјешно реализовао Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци.

Ректор је говорио и о плановима за будућност, гдје је између осталог навео да ће Универзитет у Бањој Луци, упутити иницијативу за оснивање Кинеских студија, а које би представљале изучавање не само језика него и савремених токова од политике и економије у Кини до различитих иницијатива које је Кина покренула као што су Појас и пут и 17+1 механизам сараднје са земаљама Централне и Источне Европе. 

Овај приједлог би представљао иновацију и сличне студије не постоје у региону и организовале би се у сарадњи са другим кинеским и европским универзитетима. 

Делегација коју је предводио Џао Гуоченг, замјеник директора Ханбана, подржала је идеју за оснивање Кинеских студија и исказала спремност да подржи овај пројекат.

Замјеник директора Ханбана, похвалио је рад Конфуцијевог института и захвалио се ректору и Универзитету на несебичној подршци коју пружају Конфуцијевоминституту.ЏаоГуоченг је нагласио и да је Конфуцијевинстутут УНИБЛ, спона између НР Кине и Републике Српске, те изразио наду да ће управо овај Институту постати регионални центар за учење кинеског језика, али и за изучавање осталих дисциплина везаних за Кину и Азију.

Обе стране су захвалиле властима Републике Српске и НР Кине, на несебичној подршци у раду Конфуцијевог института, а који је у протеклом периоду остварио одличне резултате.

Како је нагласио Гуоченг, посјета Конфуцијевом инстутуту и Универзитету, уједно је и припрема за годишњу конференцију КИ која се одржава крајем године. Иначе, у наставку дана, делегеција из Пекинга посјетила је и Конфуцијев институт гдје имала прилику да се увјери у квалитет процеса рада на Инстутуту.

Поред ректора, испред Универзитета на састанку су били и проф. др Лука Кецман, проректор за људске и материјалне ресурсе, проф. др Горан Латиновић, проректор за научно-истраживачки рад и развј Универзитета, проф. др Биљана Анутновић, проректор за међунанродну и међууниверзитетску сарадњу, мр Ђорђе Маркез, генерални секретар Универзитета.Састанку су присуствовали и проф. др Здравко Злокапа, декан Факултета политичких наука, доц. др Александар Врањеш, продекан за научно-истраживачки рад ФПН-а, и Љиљана Стевић и Јинг Цаи, диреторице Конфуцијевог инистутута.

У делегацији из Пекинга били су и:Ванг Фенг, замјеник директора задужен Ханбаназа Европу,Хуи Хуи и Ан Ши, координатори за европске земље и Ху Зијуен, званичник задужен за развој школског програма.

Подсјетимо, Конфуциjев институт Универзитета у Бањој Луци, чије се сједиште налази на Факултету политичких наука, свечано је отворен у јануара 2018. године. Институт активно ради на реализацији курсева кинеског језика и културе за све узрасте. Осим учења језика, Институт у својој понуди има различите курсеве и едукације, а организује и бројна предавања и радионце о кинеској култури, традицији, економији, савременим токовима у Кини и слично.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8879/IMG_3701.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8879/IMG_3705.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8879/IMG_3706.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8879/IMG_3712.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8879/IMG_3718.JPG