Навигација
ViberX logo

Конференција на Економском факултету: Стручњаци пренијели искуства 

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Kонференција ''Smart Start'', одржана 6. априла 2019. године у просторијама Економског факултета Универзитета у Бањој Луци, окупила је преко 60 средњошколаца и студената који су имали прилику чути каријерне приче искусних  стручњака из приватног и јавног сектора, али и међународних финансијских институција.

Говорници су са млађим колегама подјелили своје професионалне и личне приче од студентских дана до успјешних менаџерских позиција.

Тако  је један од говорника, Бобана Чегар, економиста из Међународног монетарног фонда (ММФ) и донедавни виши асистент на Економском факултету, подијелила своју причу од дана када је била најбољи студент и добитник златне плакете, преко искустава током усавршавања кроз међународне програме у Словенији, Њемачкој и Аустрији до садашњег посла у канцеларији ММФ-а у БиХ. 

Она је младима указала да је каријерни развој уско везан за знање, труд и залагање те да је економија као занимање довољно широкопрофилисана за будућност те самим тим сјајан каријерни избор.

Дарко Милуновић, виши асистент са Економског факултета и један од извршних директора Електропривреде РС, је младима говорио о томе колики је значај контаката и остварених позитивних утисака код сарадника за све будуће ангажмане. Он је причао о својим почецима које је имао као демонстратор на предмету Статистика, преко повремених ангажмана до успјешне менаџерске каријере у великом систему као што је Електропривреда РС. Младе је савјетовао да се залажу током студија и настоје да, радећи квалитетно и најситније ангажмане, оставе најбоље утиске који им могу бити препорука за послове у будућности.

Драгана Вишекруна, менаџер развоја пословања и асистент директора за финансије у компанији ГМП компани, је пренијела своја искуства и подијелила своју каријерну причу будућим економистима и студентима Економског факултета. 

Драгана је кроз искрену презентацију причала о својим почецима радећи као промотер ове компаније а касније и студент практикант али и ситуацијама и пословним одлукама које доноси данас као дио менаџмент тима. Савјетовала је студенте да и најситнији посао требају радити толико добро као да их неко посматра те да сваки, бар минимално, квалитетнији и посвећенији приступ рјешавању пословних обавеза води вољој каријери и отвара нека нова врата за каријеру у будућности. Она је младима пренијела и своје искуство радећи у великом систему у приватном сектору у Републици Српској те појаснила које су то све предности каријере у приватном сектору као и колико озбиљне компаније воде рачуна о квалитетним радницима.

Након презентација средњошколци и студенти су кроз неформално дружење симболичног назива ''Кафа за остати'' имали прилику поставити питања искусним професионалцима, добити користан савјет, те рјешити неке од недоумица које тренутно имају.

''Smart Start''је организован у суорганизацији Економског факултета Универзитета у Бањој Луци и Центра за развој каријере у склопу пројекта ''Фабрика знања'''подржаном од стране Амбасаде САД-а у БиХ.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8756/ekomnomski2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8756/ekonomski.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8756/ekonomski2.jpg