Навигација
ViberX logo

Двије године Факултета безбједносних наука

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

У препуоном амфитеатру Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци, 06. марта 2019. године обиљежена је друга годишњица рада ове високошколске установе.

Проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци,  рекао је да Универзитет подржава развој Факултета безбједносних наука као свог најмлађег члана.

Ректор каже да је заинтересованост студената за студијске програме који се изводе на овом факултету велика, а како каже у претходне двије године планиране уписне квоте су биле остварене у првом уписном року.

Он каже и да је током током протеклог периода ректорски тим, био на располагању декану и руководству факултета како би све активности биле успјешно реализоване.

''Факултет је у протекллом периоду пажљиво бирао кадрове који су укључени у наставни процес. У едукацији су укључени наставници и сарадници који су били носиоци наставних активности на Високој школи унутрашнјих послова, али и наставници који су стекли адекватна научна и стручна знања у области безбједности и сродним дисциплинама'', каже ректор  Гајанин и наводи да су испред свих нас у наредном периоду бројне активности.

Гајанин је захвалио МУП-у и предсједнику Републике Српске за максималну подршку у развоју и функционисању Факултета безбједносних наука.

Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске изјавила је да Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци,  доприноси стабилности друштва јер школује кадар који ће моћи да препозна пријетње и ухвати се са њима у коштац.

“Посебно ми је задовољство што сам као предсједник Владе могла да утичем на трансформацију Високе школе унутрашњих послова у Факултет безбједносних наука и његово интегрисање у Универзитет”, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је изразила задовољство због великог интересовања студената за студирање на том факултету и свиме што ова високошколска установа ради да би Српска имала свој кадар и могла да одговори на безбједносне изазове који су данас много другачији него раније.

“Иако смо мала заједница, то не значи да можемо да будемо изоловани. Као што нисмо изоловани од тих пријетњи, не можемо да будемо изоловани ни када је ријеч о активностима које треба да предузмемо да бисмо препознали и спријечили потенцијалне пријетње по Српску, њене грађане и имовину и наравно оно што данас представља глобални проблем, а то је тероризам”, нагласила је предсједница Цвијановић.

Обраћајући се на свечаности у амфитеатру Факултета безбједносних наука, предсједница Републике је истакла да је веома значајно да Српска има јаке институције и добар кадар који ће у њима радити.

Предсједница Републике Српске је поручила студентима да се од њих, као будућег кадра, очекује да воде рачуна о Републици Српској и безбједности њених грађана.

“Ослонац нашег развоја лежи на ономе што ће учинити кадар који произведе овај факултет. Све што оснивамо и што је у функцији развоја Српске и генерација које ће доћи увијек су велике ствари и велики кораци”, казала је предсједница Српске и истакла да појединци дају снагу цијелом друштву и да се треба развијати да би се одговорило на предстојеће изазове.

Посао за све који заврше Факултет безбједносних наука 

Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске истакао је да је yа  Министарство унутрашњих послова веома важан кадар који школује Факултет безбједносних наука и да сви који заврше овај факултет имају загарантован посао.

"Кадар који излази са Факултета безбједносних наука је високообразован и веома квалитетан. Одмах их укључујемо у Министарство унутрашњих послова кроз волонтерски рад да би могли да полажу стручне испите и након тога заснивају радни однос, односно имају загарантован посао", рекао је Лукач.

Доц. др Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука, наводи да је задатк наставника овог факултета је да припреми генерације које ће моћи да одоле искушењима која су пред Републиком Српском, а студенти су како каже опредијељени да остану овдје и чувају Републику.

Он је на обиљежавању двије године рада Факултета безбједносних наука истакао да се ниједан студент није уписао на овај факултет да би стекао диплому с којом би отишао у туђину и тамо градио будућност.

"Факултет пружа много више могућности студентима за даље усавршавање и образовање.Осим тога, диплома дипломираног правника безбједности и криминалистике пружа много више могућности него што је раније био случај", рекао је Ћеранић.

Он је захвалио Жељки Цвијановић, предсједнци Републике Српске, јер је захваљујући њој Влада, на чијем је челу била, донијела одлуку о оснивању Факултета безбједносних наука.

Ћеранић је рекао да су велику подршку имали и од Драгана Лукача министра унутрашњих послова РС и Универзитета у Бањој Луци и ректора Радослава Гајанина који је омогућио развој Факултета.

"Двије године у науци и научном развоју су кратак период, али је за нас који смо кренули са четири наставника и три радника у администрацији то био велики изазов. Уложили смо доста труда током ове двије године. Али, кад се осврнемо, видимо да имамо разлога да будемо задовољни оним што је урађено", оцијенио је Ћаранић.

Добра организација

Душко Башкало, предсједник Студентске организације Факултета безбједносних наука истакао је да је Факултет изузетно добро организован.

"Већина студената је уписала овај факултет, прије свега, због тога што желе да остану у нашој земљи и да бране интересе нашег народа и Српске. За овај факултет влада велико интересовање студената и велики број њих су одлични или врло добри студенти. Услови за студирања су изузетни, добро је организована настава, професори су приступачни и имамо веома добру сарадњу са управом Факултета и свим професорима", истакао је Башкало.

Захвалнице 

Током церемоније обиљежавања друге годишњице, уручена су захвалнице заслужним поједнинцима и инстуцијама који су дали допринос у развоју ове високошколске установе. Међу њима су: Жељка Цвијановић, предсједница  РС, Драган Лукач, министар унутрашњих послова, проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци, проф. др Лука Кецман, проректор за материјалне и кадровске ресурсе. Захвалницу су добили и Љиљана Стевић, директорица Конфуцијевог инситута Универзитета у Бањој Луци и Душко Лазић, финансијски директор Универзитета и други.

Догађају су присуствовали и Синиша Каран, генерални секретар Владе РС, Драган Лукач, министар унутрашњих послова, проф. др Лука Кецман, проректор за материјалне и кадровске ресурсе, проф. др Горан Латиновић, проректор за научно-истраживачки рад и развој Универзитета, проф. др Страин Посављак, проректор за наставу и студентска питања, али и многи други.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2984.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2942.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2944.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2946.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2948.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2954.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2961.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2963.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2974.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2988.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2990.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2996.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_3002.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_3011.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_3013.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_3015.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/20190306_Fakultet-bezbjednosti_-4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2993.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8548/IMG_2966.JPG