Навигација
ViberX logo

Сједница Сената и Проширеног колегијума: Реално планирати уписне квоте

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Тематска сједница Пороширеног колегијума и Сената Универзитета у Бањој Луци, посвећена уписној политици за академску 2019/2020. годину, одржана је 16. јануара 2019. године у просторијама Ректората. 

Договорено је да се квоте за упис студената планирају реално, а на основу оствареног броја уписаних студената у прву годину првог циклуса студија у текућој академској години. 

Такође, закључено је да треба активније радити на промоцији факултета и студијских програма, али и путем анкета провјерити заинтересованост средњошколаца за упис на жељени факултет. 

Проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци, наводи  да је у плану да се у наредној академској години на овај Универзитет упише број студената на нивоу као и у овој години. 

"У претходном периоду урадили смо модернизацију одређених студијских програма. На великом броју факултета у току је процес релиценцирања и модернизације студијских програма и очекујемо да до уписа наредне генерације студената ти процеси буду завршени", казао је Гајанин. 

Ректор је подсјетио на ставове о потреби смањења броја студијских програма и сачињавању приоритета оних студијских програма за које влада веће интересовање, наводећи прмјер Правног факултета који је значајно редуковао број студијских програма другог циклуса студија и урадио модернизацију. 

Тематској сједници је присуствовао и Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Рајчевић је навео да ће Министарство идентификовати на основу сагледавања потреба тржишта рада који су студијски програми потребни у будућности и предузети одређене мјере уписне политике на високошколским установама.

Он је истакао да би Министарство требало да добије праву слику стања и на основу такве слике изради одређену рационализацију студијских програма. 

"Циљ је да са потребама тржишта рада сагледамо који су студијски програми потреби Српској у будућности, да ли постоје они који нису потребни, те да се све то идентификује како би министарство предузело одређене мјере", рекао је Рајчевић, истичући да је Министарство заинтересовано за креирање уписне политике за наредну, али и све друге наредне академске године. 

Др Драшко Маринковић, редовни професор Природно-математичког факултета УНИБЛ, рекао је да све пројекције показују да ће у наредном периоду бити све мањи број студената на свим универзитетима.

"Интензивна демографска рецесија која је присутна неколико посљедњих година иницира да имамо смањен број ученика у основним и средњим школама и самим тим тако ће бити и на универзитетима", навео је Маринковић. 

Он је истакао да се због тога мора размиштаљи о томе како да се унаприједи уписна политика узимајући у обзир демографске факторе који су поражавајући и указују на интензивно смањење популације. 

Тематској сједници су поред проректора, чланова Сената, декана, представника Студентаског парламента,присуствовали и помоћници министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8383/IMG_2515.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8383/IMG_2513.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8383/IMG_2503.JPG