Навигација
ViberX logo

Нови пројекат на Пољопривредном факултету

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Пољопривредни факултет Универзитета у Бањој Луци, један је од парнетра у новом ЕУ пројекту који носи назив ЕcoStack.

EcoStack је нови EU пројекат у оквиру програма EU Horizon 2020, са буџетом од десет милиона евра, који ће трајати наредних пет година.

Пројекат је званично почео у септембру и укључује 24 партнера.

Циљ пројекта је коришћење услуга еко система у циљу оптималне производње и заштите биљака.

Иначе, EcoStack Kick-off састанак одржан је у Напуљу од 22. до 24. октобра 2018. године. 

Пољопривредни факултет Универзитета у Бањој Луци је један од партнера на овом пројекту, координатор пројекта испред oвог факултета је доц. др Димитрије Марковић, док ће остали учесници бити проф. др Гордана Ђурић, проф. др Борис Пашалић и доц. др Бранимиp Њежић.

Истраживање у оквиру EcoStack пројекта биће засновано на напретку науке почевши од нових пољопривредних пракси до најсавременијих технологија. 

Такоће у оквиру пројекта ће  бити коришћене најновије технологије прецизне пољопривредне, напредне молекуларне технике за одређивање пружаоца услуга у оквиру екосистема, моделирање и најновији инструменти за надзор и испитивање интеракције пружаоца услуга у оквиру екосистема са околином средином.

Пуно име пројекта је "Спајање екосистемских услуга: механизми и интеракције за оптималну заштиту, побољшање опрашивања и продуктивности усева".

Општи циљ EcoStack пројекта је да развије и подржи еколошки, економски и друштвеноодрживу биљну производњу слагањем и очувањем функционалног биодиверзитета у агроекосистему.

Главна идеја пројекта је да се употпуности искористе предности услуга екосистема путем слагања и очувања функционалног биодиверзитета у датим системима гајењабиљака. Развојем, дизајнирањем и имплементацијом интегрисаних система постићи ће се дугорочна одрживост пољопривреде и производњехране.

У EcoStack пројекту, биће оцијењене потребе за одрживом биљном производњом кориштењем интерактивног форума свих учесника и заинтересованих страна/stakeholder a како би се постигло одрживо повеcћање продуктивности. 

У оквиру пројекта биће проциjењена и оптимизивана улога главних извора који осигурава функционалне услуге екосистема за биљну производњу.

Пројекат ће дизајнирати неопходне технике гајења биљака које ће подржати генерисање услуга екосистема у оквиру усева а које се могу пренети на следећи усев у ротацији.

Коначно, биће развијени системи за оптимизовано пружање услуга екосистема и употреба алата за заштиту биља, са фокусом на еколошку, економску и социјалну одрживост интегрисаног система.


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8177/EcoStack.jpg