Навигација
ViberX logo

Медицински факултет обиљежио јубилеј

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Свечаном академојом одржаном 15. новембра 2018. године у КЦ Бански двор, Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци, обиљежио је 40 година успјешног рада и развоја.

Проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци, каже да је Медицински факултет је носилац образовања и развоја у области здравства у Републици Српској.

''Носиоци здравственог система и образовања у научној области медицинских и здравствених наука су управо бивши студенти Медицинских факултета у Бањој Луци и Фочи'', казао је ректор Гајанин и нагласио да је учешће Медицинског факултета у оквиру Универзитета у Бањој Луци значајно у свим активностима.

''Ако се анализира било која категорија, као што су рјешавање простора, кадрови, опрема, број студената на свим циклусима студија, међународна сарадња, научна продуктивност, публицистичка дјелатност, повезаност са локалном заједницом, пружање услуга на тржишту, Медицински факултет предњачи у односу на друге чланице Универзитета'', каже ректор и наводи да су активности које је Медицински факултет провео у протеклој години до данас су бројне и готово звучи невјероватно шта је све реализовано за само једну годину.

''Желим да сљедећу јубиларну 45. годишњицу обиљежимо у кампусу Медицинског факултета на локацији Паприковац. Универзитет ће учинити све да се активности Медицинског факултета за трајним рјешавањем простора остваре'', каже ректор Универзитета у Бањој Луци.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске истакао је да је Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци, има најзначајнији допринос угледу овог универзитета, као и све претпоставке за напредак јачање.

"Ова угледна установа има све претпоставке за ширење и јачање. Намјера нам је да на локацији Универзитетско-клиничког центра Републике Српске изградимо просторије Медицинског факултета", рекао је  Додик на Свечаној академији поводом обиљежавања 40 година рада Медицинског факултета. 

Он је честитао значајан јубилеј овој високошколској установи.

Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС, нагласила је да је за РС од изузетног значаја што има престижан Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци.

"Свих ових година Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци успио је да се носи са различитим изазовима, али и да изњедри кадар који је данас цијењен. Влада Републике Српске је донисила добре прописе који се тичу здравственог система, а и много је урађено на побољшању инфраструктуре", каже Цвијановићева.

Она је навела да се радило и на квалитетном образовању кадра, за шта је заслужан Медицински факултет.

Проф. др Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци рекао је да овај факултет прати савремене трендове у научно-истраживачкој настави.

"Расли смо уз помоћ медицинских факултета са простора бивше Југославије и зато смо неизмјерно захвални. Циљ нам је да наставимо са квалитетним радом, а за тако нешто имамо и добре планове", каже Шкрбић.

Скупу се обратио и Ален Шеранић, министар науке и технологије и министар просвјете и културе РС по овлашћењу предсједнице Владе РС.

‘’Данас имамо велики број медицинских радника свуда по свијету, који су се школовали управо на овом факултету. Вјерујем да ће Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци и у будућности ићи у правцу интернационализације, интердисциплинарности, иновативности и изврсности и да ће у томе, као и остали факултети универзитета у Републици Српској, имати подршку Владе Републике Српске'', истакао је Шеранић.

Руководству факултета министар Шеранић је пожелио да настави са успјешним радом и изразио увјерење да ће Медицински факултет у научно-наставном и дијагностичко-терапијском увијек дати свој максимум.

Декан Шкрбић је у име факултета, уручио повеље и плакете онима који су несебично помогли развој ове високошколске установе.

Међу награђеним су предсједник и предсједница Владе РС, бивши декани Медицинског факултета, партнерски медицински факултети из земље и региона, студенти генерације, привредници и други.

Свечаној академији су присуствовали представници медицинских факултета из земаља бивше Југославије, министри у Влади РС,  као и званице из јавног и друштвеног живота.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8210/DSC_0114.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_1878.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_1876.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_1888.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_20181115_125839.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_20181115_130632.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_1899.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_1906.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_1863.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_1857.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8210/IMG_1894.jpg