Навигација
ViberX logo

Допуњена сарадња са Бјелгородским државним истраживачким универзитетом

Опште

Проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци и Олег Полухин, ректор Бјелгородског државног националног истраживачког универзитета из Бјелгорода (Русија), 14. новембра 2018. године потписали су допуну споразума о сарадњи ове двије високошколске установе.

Како се наводи, предмет споразума је развој узајамне сарадње, између Универзитета у Бањој Луци и Међународног мултидисциплинарног научно-образовног Центра словенских истраживања ове руске високообразовне институције.

Потписнице ће развијати сарадњу између Универзитета у Бањој Луци и Међународног мултидисциплинарног научно-образовног Центра словенских истраживања, која се односи на реализацији заједничких научно-истражовачких и образовних пројеката и научних истраживања.

Такође, заједнички ће радити на организацији и реализацији научних конференнција и семинара.

Како се навод, удруженим снагама ће припремати и реализивоти заједничке руско-српске истраживачке програме у  оквиру научних  праваца Универзитета у Бањој Луци и Међународног мултидисциплинарног научно-образовног Центра словенских истраживања.

Радиће се и на размјени студента и особља, али и на многим другим активностима.

Потпосивању споразума у просторијама Ректората Универзитета у Бањој Луци, присуствовали су и Владислав Кучмистиј, проректор за међународне доносе овог руског универзитета,  Николај Цибулја, директор канцеларије за међународну сарадњу, Сергеј Борисов, директор Института за друштвене науке и комуникацију и  Ала Кривјец, професор интернационалних односа и политичких наука.

Испред Универзитета у Бањој Луци, потпсивању су присуствовали проректори Универзитета и представници Факултета политичких наука.

Иначе, у септембру ове године  је потписан Споразум о сарадњи између Универзитета у Бањој Луци и Бјелгородског државног националног истраживачког универзитета.

Бјелгородски државни национални  истраживачки универзитет основан је 1876. године, a данас има око 23.000 студената из свих крајева Русије, као и 3.000 студената из цијелог свијета. Универзитет сарађује са преко 160 универзитета из Русије и свијета, као и са 600 предузећа из Русије. Такође, на овом универзитету је докторирало 1.100 кандидата, а 14 академика овог универзитета су дописни чланови Руске академије наука (РАН). Униврзитет заузима високе позиције на свјетским листама високообразовних институција.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8208/saradnja-Bjelgorodskim-drzavnim-istrazivackim-univerzitetom-00.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8208/saradnja-Bjelgorodskim-drzavnim-istrazivackim-univerzitetom-01.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8208/saradnja-Bjelgorodskim-drzavnim-istrazivackim-univerzitetom-02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8208/saradnja-Bjelgorodskim-drzavnim-istrazivackim-univerzitetom-03.JPG